Startsidan   ♡    Instagram   ♡    Facebook

Pasta för två

Publicerat den  i kategori Vardagsmat
Idag när jag skulle träffa Babbi så blev det så att vi skulle käka lunch tillsammans och då lagade jag denna härliga snabba pasta åt oss, vi lagade, fotade och smaskade i oss med glädje, nu är vi mycket mätta och belåtna :)

2 portioner

1 förpackning valfri färsk pasta
8 kastanje champinjoner
1 röd lök
4 strimlade skinkskivor
2 vitlöksklyftor
½ påse blad spenat
2-3 msk Jamie Olivers gröna pesto
färskhyvlad permesan

Gör såhär

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Fräs skinka, svamp, lök, vitlök och bladspenat i riktigt het panna med olja. Blanda pesto med den nykokta pastan, strö över grönsaksfräset och hyvla över färsk permesan. Klart!

Smoothie

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er!
Har känt mig småförkyld och slut i kroppen ett längre tag, trots den härliga vårsolen som har börjat titta fram, så idag bestämde jag mig för att göra två st vitamin kickar, i form av smoothies! Snabbt, enkelt, gott och massvis med vitaminer. Ha en fortsatt trevlig dag nu ska jag ut i solen och smutta på dessa härligheter :).

Banan smoothie
4 glas

2 bananer
4 passionsfrukt
4 apelsiner
saft från en lime
8 isbitar

Filea apelsinerna, gröp ur köttet ur passionsfrukten och skär bananen i bitar. Pressa i saften från limen och tillsätt isbitarna, mixa allt i en mixer och häll upp i glas :)

Frukt smoothie
4 glas

1 färsk mango
4 dl tinade hallon
2 dl tinade blåbär
saften från en citron
8 isbitar

Mixa allt slätt i mixer och smaka av med råsocker till önskad sötma, häll upp i glas :)

Kyl och frys tömning;)

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er! Hoppas att ni har haft en härlig helg! Min helg har varit toppen, var på Konsum i Lördags och inspirerade till lite matlagning, gick väldigt fint, mycket folk och väldigt trevligt bemötande! Jag hade faktiskt med mej min kamera men det var så galet mycket folk så någon tid till fotning blev det tyvärr inte ;).

Men ni får gärna maila mej om det är något ni undrar över, av det jag bjöd på, många av er tänkte laga detta nästa gång ni skulle ha gäster, och som sagt hjärtligt välkomna att höra av er :). Och tack för en mycket trevlig dag!

Och idag så har vi äntligen fått bort all pappersinsamling som vi haft på balkongen över vintern, underbart, då känner jag att våren är på väg :).
Eftersom vi grejat på här hemma hela dan, så blev det som ingen tid över för middagsplanering, så det blev helt enkelt en kyl och frys rensning, funkade fint och slut resultatet blev en smarrig fisk och skaldjurssoppa, här kommer receptet och den är helt klart värld att prova..... Kram på er!

8 pers
1kg skalade räkor (spara skalen)
1 bit torsk rygg
4 laxfile bitar
Skalet från 2 Hummrar
3 morötter
1/2 fänkål
1 bit rotselleri
2 palsternackor
2 bananschalotten
1 rödlök
4 salladslökar
4 vitlöksklyftor
1 bunt med persilje stjälkar
3 msk tomatpure
15 vitpepparkorn
4 dl vittvin
2 L vatten
Olivolja att steka
5 dl matlagningsgrädde
1 citron att smaka av med
Några droppar tabasco
Salt
Dillvippor till garnering

Servera med nygräddat vitlöksbröd!

Gör så här:
Hacka alla grönsaker och fräs dom i lite olja tillsammans med skal från räkor och hummer. Tillsätt tomatpure, persiljestjälkar, vitpepparkorn, vin och vatten och låt koka ihop i ca 20 min.
Sila fonden och låt den redcucera ner till hälften återstår.

Smaka av med skal och saft från 1 citron, tabasco och salt, tillsätt grädden och låt koka ihop en liten stund.
Ta av grytan från värmen och lägg i fisk bitarna skuren i kuber och låt stå i ca 3min.
Häll upp soppan i varma tallrikar och toppa med räkor och en dillkvist!
Enkelt och väldigt gott!

Asiatisk biffsallad med mynta

Publicerat den  i kategori Uppdrag
4 portioner
25 minuter

Dressingen
2 msk råsocker
2 msk asiatisk fisksås
4 msk färskpressad limesaft
1-2 röda chili, urkärnade finhackade
1 klyfta vitlök, riven eller finhackad
2 tsk sesamolja
2 salladslökar, finhackade

Köttet
600 gram ryggbiff (eller entrecote) i två cm tjocka skivor
smör och olja till stekning
salt och nymalen svartpeppar

Servering
En kruka mynta, bladen
3 salladslökar, skivade
2 krukor eller huvuden grönsallad



Gör såhär
Rör ihop ingredienserna till dressingen i en skål, så att sockret löser sig. Salta och peppra köttskivorna. Hetta upp oljan och smör i en stekpanna, och lägg i köttet när smöret har tystnat. Stek köttet ca två minuter på varje sida, lägg det sedan på en tallrik att vila i några minuter.

Skiva upp köttet på tvären, och lägg upp på ett fat. Häll över köttsaften från tallriken och skeda över dressingen. Strimla myntabladen och toppa köttet med mynta och salladslök.

Servera med grönsallad. Den som känner sig riktigt hungrig kompletterar salladen med nykokt ris :).

Nytt till köket

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Här är några av sakerna som följde med mig hem från butik Lillasyster i lördags.

Citron macarons

Publicerat den  i kategori Högtider
Idag när jag bakade mina macarons provade jag använda silikonbakduken som jag fick i mitt paket i söndags. Den funkade alldeles ypperligt i detta syfte! Kommer använda den många gånger. När det var dax att spritsa smörkräm på mandelkakorna så använde jag även spritsen som jag fick av dem, funkade också bra. Och såhär blev dom :)

Grundrecept mandelkakor


4 st äggvitor, gärna ekologiska
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Smörkräm med citronsmak

100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev några droppar gul karamellfärg



Gör så här

Mandelkakor

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efterhand.
Tillsätt lite strösocker i taget och vispa till en toppig maräng, inte för hård.
Tillsätt några droppar gul hushållsfärg.

Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker, som siktats 2 gånger.
Spritsa ut smeten i 50 rundlar, stora som 5 kronor, på en plåt, helst med silpat, det är lättare att lyckas med sina macarons då, men det går givetvis med bakplåtspapper också.

Låt kakorna vila minst i 30 min, så minskar risken att dom spricker i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen på ugnen i ca 12 min, dom ska vara lite mjuka i mitten.
Dra bort kakorna från plåten direkt och låt dom svalna.

Smörkräm med citronsmak

Blanda allt i en bunke och vispa allt till en mjuk kräm.
Spritsa ut krämen på hälften av kakorna och lägg över dom andra som lock.


Klädax köpcenter

Publicerat den  i kategori Gåvor
Häromdagen var jag på Kläddax i Sollefteå, och fick givetvis med mig lite grejer hem. Det börjar komma hem otroligt mycket fint och längtar verkligen till deras nya tyger och tinghörna är färdig! Det ska bli otroligt spännande!

Men nu blev det iallafall en ny vaxduk till köksbordet, en jättesöt anslagstavla och en liten lyckobringande ängel som pryder mitt kök. Här kommer lite bilder :)

Halloncheese cake

Publicerat den  i kategori Bakat
Här är resultatet av cheese cake'n jag bakade i de nya silikon formarna :). Verkligen jättebra formar, som jag varmt rekomenderar, väldigt lätt att få ut sitt bakverk och lätt att göra ren.

6-8 portioner

Botten
200 g digestivekex
1 ägg

Fyllning
3 blad gelatin
3 dl (ca 175g) hallon, färska eller frysta och tinade
4 dl creme fraishe
1 dl strösocker
Några färska eller frysta och tinade hallon till dekor

Gör såhär

Krossa kakorna till ganska fina smulor i en mortel eller matberedare. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smulig massa.  Tryck ut massan i ett jämnt lager i små portionspajformar.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter eller tills bottarna börjar få färg. Låt svalna lite.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Passera hallonen genom att pressa dem genom en sil för att bli av med kärnorna. Vispa ihop hallonpurén tillsammans med creme fraichen och sockret i en kastrull. Hetta upp tills blandningen börja ryka. Dra då kastrullen från plattan, skaka av vattnet från gelatinbladen och vispa ner dem i hallonsmeten.

Blanda noggrant och fördela sedan smeten i pajformarna. Låt svalna lite och sedan stelna i kylen några timmar. Garnera med ett par hallon vid servering.


Creative Design AB

Publicerat den  i kategori Gåvor
I söndags hade jag turen att få massa fina baktillbehör hemlevererat från Creative Design AB!
Mycket av det kommer att säljas på Arton99 i Sollefteå. Jag kommer att testa alla dessa härliga grejer eftersom, men idag står portionsformarna i sillicon på menyn! Just nu håller jag på att baka en halloncheese cake så resultatet kommer senare idag :).

Shopping tripp

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Idag åkte finaste Babbi och jag till butik Lillasyster för lite shopping!
Jag vill ha allt i butiken, älskar lantligt :) Det har ni väl sett redan på tidigare bilder från mitt hem. 

Babbi fick ett likadant rosa fat som jag har, som försenad födelsedags present! Ljuvligt :). Fatet finns i fler färger, bland annat turkost som jag älskar! Får ta och visa i bloggen någon dag vad jag fick med mig hem... :)

Fina härliga glada tacksamma Långselebor!

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Idag var det dags igen, att vara på ICA Nära Långsele, underbart och kärvänligt som vanligt ;).
Ni är helt enkelt toppen tycker jag, både kunder och personal såklart, alla ska ta åt sej ;).

Bäst är alla ni som var säker på att jag skulle vinna hela skiten ;). Så skönt att få berätta för er att det är produktionen, som har för mycket att säga till om i vissa lägen, men även skönt att få laga mat till alla er, för nu vet ni ju att jag kan det jag gör.....och mitt kök är 2000 talet och det är inte en äcklig fet jävla Bea sås så det så..... Sköönt att ni alla håller med, och ingen fattar vad den såsen har i tävlingen att göra när den inte ens är god, skiter i det nu för jag vet att Norrland ÄGER, och att alla ni fattar precis vad jag menar, är lite bitter ikväll, och har kunnat skrivit hur mycket skit som helst, men jag ger mej här.....

Kram på er alla godingar, puss från mej, och alla ni glada har verkligen förgyllt min dag, och jag kan avlägga en ed på att jag har alltid hatat BEA och kommer alltid att göra ;). Tack för att ni tror på mej!

Dagens recept från toppen butiken ICA Långsele!

Marinerad fläskytterfile och jordärtskockspure med tryffel finns båda receptet på här.

Sky sås, ta all härlig buljong från kött tillagningen och red av med lite maizena.
Glaseraderotfrukter finner ni receptet på här.

Oj, detta blev mycket populärt och maten tog slut på tok för tidigt... oj. oj, vad gör vi nu, men Mästerkock som man är så är man ju van det här med att komma på nåt nytt på 1 sekund ;). Tack snälla ni som så snällt stod och väntade på att rätt nr 2 skulle bli klar.

Och detta blev ett litet förrätts förslag;

TomatBruchetta

4 pers
4 skivor härligt grekiskt lantbröd
2 vitlöksklyftor
4 solmogna kvisttomater
12 gula mini plommontomater
1 liten rödlök
1 tsk vitvinsvinäger
4 msk olivolja + 2 msk olivolja
½ kruka med färsk basilka
salt och peppar
1 tsk råsocker

Gör så här
Sätt ugn på 225 grader, droppa över olivolja, finhackad vitlök och strö över lite flingsalt på brödskivorna, grädda i ugn tills dom är gyllene.

Hacka tomaterna, rödlöken och basilkan, blanda i bunke, tillsätt oljan, vinägern, sockret, salt och peppar, blanda runt och lägg uppepå det ny rostade brödet..... Ringla över lite extra olivolja! Klart!

Snart får jag rå om er igen kära Långsele, då drar det ihop sej till påsk och jag hoppas att ni kommer få lite tips och ideer från mej till eran härliga påskbuffe ;). Kram och puss så länge och tack för idag!


Cupcakes i regnbågensfärger

Publicerat den  i kategori Cupcakes
Idag har jag bakat riktig färggranna små godingar, vanlig cupcakes smet som färgats i olika färger och en marängsmörkräm på toppen.
Jag kan säga att dessa bakverk vart riktiga barn favoriter :). Mumsfillibabba!

12 st

3 ägg
1 dl mjölk
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100g smör
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
saft från 1 citron

Olika färger karamellfärg

Gör så här

Sätt ugn på 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och blanda med mjölken, blanda sedan med äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten och tillsätt tillsist citron saften.

Dela upp smeten i små skålar och färga i olika färger med karamellfärg, varva smeten i muffinsformar och grädda i 15-20 minuter mitten i ugn.

Marängsmörkräm

4 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
saft rån ½ citron
400g mjukt smör

Gör så här

Vispa äggvita, socker, vaniljsocker och citronsaft över vattenbad tills smeten når 65 grader. Ta av från värmen och vispa marängen riktigt fluffig (det tar minst 10 min).
Sänk hastigheten på vispen och tillsätt smöret lite i taget, vispa till en slät kräm :).

Spritsa dina färgranna cupcakes med marängsmörkrämen och garnera med lite fint strössel, bara fantasin som kan sätta stop :). Lycka till! Puss och Kram

Ejje Pejjs födelsedag!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
I tisdags fyllde lilla Elin 17 år, och det fick jag tyvärr som ni sett, tillbringa i Orrenhuset. Mormor var ju här hemma, så det gick bra ändå, ställde i ordning lite fika innan jag for i väg i alla fall.

Elin var duktig och tog några bilder i alla fall, men tyvärr inte på alla presenter på morgonen, synd för dom var rosa och mycket fina ;).

Babbi har ju varit här idag en sväng och fotatde på 3 av presenterna i alla fall, men hade så gärna velat att ni fått sett alla, men här kommer nu i alla fall lite bilder. ( fika bilderna längst ner är tagna av Elin ) Kram på er!

Mera uppdrag ;)

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Jaha, igår var det då dags igen, att få laga till en härlig middag nere i Orrenhuset, denna gång åt Vattenfall, inget pjåkigt uppdrag alls, må jag säga ;).

Roggan och Babbi var med i vanlig ordning, och det dukades, fotates, fixades och lagades med i världsklass ;).
Tyckte dock lite synd om Babbi som var helt knäckt efter en vaken natt med tandvärk, hugaligen stackars henne.
Hon var snäll ändå och kom för att hjälpa mej. Tack, tack!

I kväll är det dags för Mästerkockarna igen, håller tummarna för att mina goda vänner Åke och Pernilla fixar kvällens utmaning och stannar i tävlingen en vecka till ;) Heja er!

Tänkte dela med mej av recepten från gårdagens middag, kanske ni kan få lite inspiration inför helgen ;).
Ha en fortsatt trevlig dag många kramar från mej <3

Förrätt

Chilifrästa blåmusslor och vitlöksrostat morotsbröd

8 pers

1 ½ kg blåmusslor
2 röda chili
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor + 2 till brödet
1 kruka bladpersilja
1 flaska vitt vin
8 rejäla skivor gott bröd

olivolja att steka i + ½ dl till brödet
Salt och peppar

Gör så här
Finhacka chili, schalotten och vitlök fräs i rymlig gryta i lite olivolja. Tillsätt musslorna och tillsätt vinet, lägg på lock och koka tills alla musslor öppnat sej, strö över den hackade persiljan och smaka av med salt och peppar.
Riv 2 klyftor vitlök och blanda med 1/2 dl olivolja och pensla på brödskivorna, strö över lite fling salt. Rosta i ugn tills dom är gyllene.

Varmrätt

Chili och rödvinsmarinerad rostbiff serveras med glaserade rotfrukter, skysås, tryffelskum, sötpotatispure och rädisor.

8 pers

1,6 kg rostbiff
4 dl rödvin
4 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
2 röda chili
2 fond du chef kapslar (biff)
Salt och peppar

Glaserade rotfrukter
6 morötter
4 palsternackor
1 stor kålrot
1 msk råsocker
salt och peppar
smör att steka i

Sötpotatis puren
2 sötpotatisar
½ msk koncentrerad kycklingfond
½ dl varm grädde
salt och peppar

Skysås
Sila stekskyn som blev av köttet, red av med lite maizena och en klick smör. Är den väldigt kraftig i smaken så kan det behövas en skvätt vatten :).

Rädisorna
1 ask med rädisor
salt

Tryffelskum finns det redan recept på här:)

Gör så här
Putsa till köttet och lägg i en ugnsfast form, hacka chili, vitlök och timjan och gnugga in köttet ordentligt.
Salta och peppra rejält.

Häll över vinet och lägg även dit fond kapslarna. Stoppa in i ugn på 150 g tills köttet når en innertemperatur på 58 grader. Låt köttet vila och ös lite då och då.Skär det sedan i skivor. Ta till vara på all det gotta som är kvar i formen, för det är det som ska bli skysåsen.

Glaseraderotfrukterna
Skala och skär alla rotfrukter i fina tärningar,och koka i saltat vatten,se till så att dom inte blir för mjuka bara:)
Häll av vattnet och låt dom ånga ett tag.Smält rejält med smör i en stekpanna och tillsätt sockret,när det börjar mörkna så tillsätt rotfrukterna och vänd runt några gånger.

Sötpotatispure
Skala sötpotatisen och dela i mindre bitar,koka riktigt mjuk i vatten och fonden.Häll av och tillsätt smör och grädde och mixa till en slät pure. Smaka av med salt och peppar.

Rädisorna
Koka i lättsaltat vatten i ca 1 min, häll i durkslag och spola sedan i kall vatten.

Dessert

Chokladkaka med lättvispad grädde, rårörda hallon och mini maränger
Chokladkakan finns det redan recept på här.

Rårörda hallon
500 g hallon
saft från 1/2 lime
råsocker

Blanda ihop hallon och lime, smaka av med råsocker, jag vill ha dom ganska syrliga, men det där är ju en smaksak :).

Lycka till ni som kanske vill testa, Kramiz!

... och såhär kan man göra av rester! :)

Födelsedagskalas hos Tjällbergs!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
I morrn fyller våran äldsta dotter Elin 17 år :). Herregud vart tar åren vägen?
Barnen blir större och större, men själv blir jag bara yngre, tro hur det kommer sej? ;).

Mycket fix idag i alla fall, present inslagning och baka det sista, mycket kul, jag fullkommligen älskar när barnen fyller år :).
Hon är lite kräsen på fika och hon avskyr tårta, så på önske listan över fika, så står biskvier överst, följt av kladdkaka så det ska jag ägna mej åt nu :). Sen älskar hon ballerina, jag får väl lov att köpa det ;(. Hatar köpekakor, men hon har varit vääääldigt tydlig med att just dessa måste finnas på fika bordet :).

Med bilder vetetusan hur det ska gå eftersom min kamera är på vift, men jag får väl be Elin fota lite med telefonen, så att jag får någonting att visa er ;). Ha det gott så länge, för här ska nu bakas!

Mera cupcakes

Publicerat den  i kategori Cupcakes
Fler bilder från måndagens cupcake bak!

Fullspäckad Lördag

Publicerat den  i kategori Middag för många
Oj, vilken dag det var igår, fullt upp från morgon till kväll :). Mycket trevligt!

Började dagen på fina butiken LillaSyster, underbart! Kände mej så otroligt välkommen, och sen så är det ju bara sååå mycket man vill ha, eller rättare sagt ALLT! Precis min stil, och Ulrika är verkligen grym på att ta hem gobitarna ;).

Hade bakat Mästerkocks pajen och choklad cupcakes dagen till ära, smarrigt värre!
Bilder från LillaSyster kommer in senare i bloggen, eftersom jag glömde visst min kamera där!
Tack snälla Ulrika för att jag fick vara med er, ni är ett gäng fantastiskt härliga människor!

Direkt eferåt så bar det i väg till Långsele för att laga middag till Babbis mamma Karin som fyllde 60 år. Grattis!
Mycket roligt upplägg då hon inte hade en aning om att jag stod hemma i hennes kök och kockade för fullt! Ni kan ju tänka er minen när hon kliver in och jag står där:). Oslagbar!

Är jätte glad för att jag fick dela dena härliga födelsedag med er alla, Tack, tack!
Recept kommer senare under dagen, men här kommer i alla fall lite bilder som givetvis Babbi fotat:)
Kram så länge, för nu ska jag ut i solen och dricka kaffe!

Härlig och efterlängtad tjejlunch!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Lite bilder från lunchen som jag och finaste P åt idag ;).

Godmorgon Världen!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Idag är det mycket på gång igen, igår hade jag en dag då jag inte gjorde ett dugg, förrutom att tok städa då såklart, det behövdes vill jag lova ;).

Men nu är det dags att dra igång med stora baket igen :). Har ju fått äran att få vara på Butik Lillasyster på lördag, där kommer det serveras päronpajen som vi bakade i Mästerkock, och även några små söta cupcakes kommer att finnas på fika bordet :). Ni kommer väl?

Idag ska jag som sagt fixa och förbereda lite inför det, men först blir det en smarrig lunch då finaste Pernilla kommer hit och förgyller min dag lite ;). Planerar att hon ska få något riktigt gott :). Hon var så himla rar i går, när jag fick världens ljuvligaste ROSA tunika, från KlädDax köpcenter.... Kommer passa ypperligt att ha på sej här i bloggen, precis rätt rosa färg :). Dom har förresten fått hem galet mycket snygga kläder så har ni inte kollat läget där på ett tag så gör det ;).

Kommer uppdatera med lite bilder under dagen (dock ej Babbis idag), men bättre än inget ;).
Kram så länge fina ni.

Galet trevlig tjejkväll ;)

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Har precis kommit hem från en underbart trevlig kväll på Åhmans!
Oj så många trevliga kunder som kom, minglade, fikade semlor och shoppade loss ;).

Det var en helt fantastisk stämning, och alla var så nöjda och glada :).
Vill tacka all underbar personal och ägarparet såklart, för det varma och trevliga bemötandet, och för det mer än VACKRA fatet, och min drömtapet ;). Tusen, tusen tack!!

Jag hade ju bakat små mini semlor kvällen till ära, och här kommer recepten för er som vill ha ;).
Och givetvis var ju Babbi med och fotade, så ni kommer inte bli utan bilder ;). Kram på er fina läsare.

50 mini semlor

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
15g mjukt smör
1 ägg
11-12 vetemjöl special



Gör så här

Stöt kardemummakärnorna i mortel och värm med mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösockret, salt, smör och ägg.
Tillsättt lite mjöl i taget och knåda till en smidig deg.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 60 min.

Rulla till små bollar och lägg på plåt och låt jäsa i ytterligare 45 min, pensla därefter med uppvispat ägg och grädda mitt i ugn i 225 grader i 4-5 min.

Klassisk fyllning

200g mandelmassa
Inkråmet från bullarna
1 skvätt grädde
Vispa med elvisp till en krämig massa

Choklad fyllning

200g mandelmassa
100g smält mörkchoklad
Späd med starkt kaffe till önskad koncistens
Vispa med elvisp till en krämig massa

Hallonfyllning

200g mandelmassa
150g färska hallon
1msk florsocker
Rivet skal från 1 lime
Några droppar vaniljessens
Vispa med elvisp till en krämig massa

Jag spritsade grädde blandat med hallon på hallon semlorna, och grädde blandat med kakao och socker på choklad semlorna..... Mycket smarrigt vill jag lova ;). Pudra över rikligt med florsocker när du är klar!


Delar av mitt mammas kitchen

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Min färgstarka arbetsbänk som jag älskar :)

Cupcakes med hallonfrosting

Publicerat den  i kategori Cupcakes
12 cupcakes

3 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av 1 citron
24 hallon

Gör så här

Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Blanda i rivet skal av saft av en citron. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smeten. Lägg 2 hallon i varje muffin i mitten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna innan frostingen spritsas på.

Hallonfrosting

250 g frysta hallon
3 msk socker
1 lime
60 g smör
100 g philadelphia ost
5 dl florsocker

Koka hallonsås, frysta hallon, socker och saften från limen. Koka till en simmig koncestens och sila sedan genom en finmaskig sil. Låt svalna.

Ta 3 msk av hallonsåsen och blanda med smör, philadelphia ost och florsocker. Vispa till en fluffig och slät frosting.

Inför tjejkvällen på Åhmans

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Är i full gång med att baka minisemlor som jag ska bjuda på, närmare bestämt 250 st (!).
Kommer att smaksätta dem på tre olika vis, välkommen imorgon kväll till Åhmans i Sollefteå för ett provsmak!

Bilder på färdiga semlor kommer under morgondagen!





Lugn och skön söndag :)

Publicerat den  i kategori Gåvor
Har haft en skön dag idag, var i Slalombacken först i det helt fantastiskt underbara vädret... Mycket skön och välbehövlig avkoppling ;).

Ska alldelens strax baka mini semlor i min nya fina assistent.... längtar ;).
Men först middag, barnen vill ha makaroner och korv men det vill INTE jag, men efter lite diskussioner fick jag nästan ge mej och det fick bli makaronpudding :). Bättre det i alla fall :). Hoppas ni haft det lika skönt som jag :) Kram på er alla!

Här kommer lite bilder bla annat på den fina grytan jag fick av Tomas igår och på underbart rosa såklart ;)

Rosa är gaaaaaalet underbart!!!!!

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Jaha då har dagen gått,och den vart helt underbar ;).
Tänk att få vara bland alla dessa läckra köksprylar när man är en sån matnörd som jag ;).

Helt galet underbart.... Mycket folk som kom in och handlade och kikade i Sollefteås nya köks butik, många var även sugen att smaka på Mästerkocks Lindas käk, idag blev det Moules Marinieres, mycket trevligt tycker jag och tack för alla fantastiska lovord, ni är ju bara för härlig alltså ;)

Dagen slutade nog för min del att dan blev lite små dyr kan man säga..... Hmmmm, fick tydligen med mej lite väl mycket saker hem ;).

En underbart ROOOSA ankarsrum assistent...... WOW! Sen följde det visst med lite kvivar oxå, men vad tusan jag behövde faktiskt lite nytt tilll köket ;). Men sen hade jag ju fantastiskt tur och fick en fin gjutgärns gryta av snällaste Tomas, jag är alltså super duper lycklig och nöjd över dagen ;). Kram på er alla och stort tack för idag! Vi ses snart igen..

Musslor ala Linda (Egentligen Morberg men det säger vi inte ;)

Publicerat den  i kategori Uppdrag
I Morrn är det en mycket speciell dag, en mycket god vän till mej öppnar en mycket efterlängtat köksbutik här i Sollefteå.... Arton99 :). Mycket trevligt, och det bästa av allt är att jag har fått äran att vara med vid invigningen, och laga smarriga musslor att bjuda er på, hoppas att ni kommer in och säger hej :). Själv kommer jag nog att shoppa ihjäl mej, behöver ju nya knivar, bakmaskin, elvisp, brödrost..... ja listan kan göras milslång.... ni fattar vad jag menar ;). I alla fall alla matnördar ;). Kram på er och hoppas vi ses i morrn.

Jag är en mycket stolt Sollefteåbo!!!!

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Jag visste att jag hade många beundrare och påhejare i Sveriges Mästerkock, men att ni var så MÅNGA, har jag inte ens vågat drömt om....Herregud alltså, jag fällde inte en tår under hela Mästerkocks tiden, men idag kom det faktiskt några.

När ni underbara fina rara människor komer in till mej idag på Konsum och är märkbart tagen över att jag åkte ut ur Mästerkock, några till och med med tårar i ögonen, kan man bli annat än TOK rörd? Är glad över erat stöd och att ni alla vet att jag kan laga smarrig mat, och som så många sa idag.... Vad fan är en jäkla beasås, det är ju inte ens gott, du kan ju så mycket annat som är bra ;). Och så får det bli, jag skiter i bean och fortsätter att göra det jag är bäst på..... Laga mat med mycket kärlek och glädje ;).

Idag hade jag i alla fall en helt underbar dag på Konsum, Tusen tusen tack chefer, personal och underbara kunder för idag, här kommer recept och bilder som jag lovat ;). Vill även tacka Babbi för ytterligare ett perfekt utfört jobb ;).

Italienska köttbullar med tomatsås

10 port

800 g köttfärs
10 schalotten lökar
5 klyftor vitlök
6 fina mogna kvisttomater
1 burk körsbärstomater (Mutti)
1,5 dl ströbröd
2,5 dl mjölk
2 ägg
1,5 msk Italy kalvfond
2 msk kycklingfond
1,5 dl fin riven parmesan ost
1 kruka färsk timjan
1 kruka färk basilika
1 kruka bladpersilja
Salt och peppar
Olivolja och smör att steka i

Fina små tomater och ruccola och färsk hyvlad parmesan till garnering






Gör så här

Tomatsås

Börja med att skålla tomaterna, och dra av dom skinnet, skär dom sedan i bitar.
Hacka 5 schalottenlökar fin fint, hacka även 3 vitlöksklyftor fint.
Stek vitlök och schalotten lök i olivolja, utan att det tar färg, tillsätt sen tomaterna.
Låt stå och puttra ihop till simmig konsistens, tillsätt kycklingfond, socker, salt och peppar och sist dom hackade örterna.

Köttbullarna

Blanda ströbröd och mjölk, låt stå och svälla.
Finhacka 5 schalottenlökar och stek i lite smör, och låt sedan kallna.
Hacka timjan, basilka, bladpersilja och vitlök.
Blanda köttfärs med ströbrödet, tillsätt lök, vitlök, örter, italy fond, riven parmesan och ägget.
Salta och peppra, och blanda ihop till en slät smet. Rulla köttbullarna och stek dom på medelhögvärme.
(Jag steker alltid mina i mycket äkta smör)

Servera gärna med god nykokt pasta och ett gott vitlöksbröd!!
dagen till ära hade jag även gjort en örtolja som många blev förtjust i,och här kommer receptet på den..
I kruka basilka
1 kruka dill
1/2 kruka timjan
1,5 dl olivolja
1 msk honung
saften från 1 citron
lite flingsalt
Mixa samman allt med stavmixer....Klart!!!!

Nya uppdrag på gång

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Idag är det dags igen, att åter inspirera och bjuda på lite mat på KONSUM i Sollefteå :).
Känns fantastiskt trevligt, och hoppas att ni kommer in och kollar läget :).

Idag tänkeer jag laga Italenska köttbullar med en god tomatsås som kommer att serveras med lite örtruccola, mycket smarrigt vill jag lova :).

Vill med denna rätt inspirera till att pasta och köttbullar duger fint som fredags middag, snabbt enkelt och gott!
Recept finns här i bloggen redan, (under kategorin vardagsmat med twist) eller klicka här för att komma till det! :). Hoppas vi ses idag....Kram L

Härligt med 3 rätters ;)

Publicerat den  i kategori Uppdrag
I går var en mycket härlig dag, för jag fick laga en härlig 3 rätters middag i Orren huset igen :).
Älskar uppdrag med helt fria händer, och bara gå loss inne i köket :).

Har haft mycket at göra nu ett tag, så jag hade faktiskt lite problem att komma på en lämplig meny, hjärnan var som överfull kan man säga, men tillslut så fick jag till det och jag och mina gäster blev mycket nöjd med kvällen ;).

Min kära fotograf Babbi var ju givet med, och det var jag väldigt tacksam över, då hon helt plötsigt under servicen, blev min allt i allo ;).
Hon hjälpte mej att små fixa med lite piff på tallrikarna, hjälpte till både med dukning och disk, och samtidigt hann hon faktiskt fota oxå, mycket imponerad är jag :). Tack snälla du!

Vad lagade jag då?

Förätt: Rökt lax med palsternackspure, örtolja, rom och krispig grönsparris

4 port
4 rejäla skivor rökt lax
2 palsternackor
1msk smör
grädde till lämplig koncistens
salt och peppar

Örtolja
1dl olivolja
1 kruka färsk basilka
1 kruka färsk dill
1/2 kruka färsk timjan
1 nypa fling salt
saften från 1/2 citron
1/2 msk honung

Till garnityr behöver du 4 färska sparrisar, dillvippor, lite rom (gärna Kalix Löjrom) och citron.



Gör så här
Koka palsternackan riktigt mjuk i lätt saltat vatten, tillsätt smör och grädde och mixa riktigt slät med stavmixer.
Smaka av med salt och peppar.

Örtoljan
Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa till en härlig grön olja :).

Hyvla sparrisen tunt med skalare eller mandolin, lägg i iskallt vatten smaksatt med lite citron och salt, låt ligga ett tag så sparrisen blir riktigt krispig.

Montera sedan ihop på tallrik!

Varmrätt: Helstekt örtmarinerad fläskfile med västerbottenspure, rödvinsky, brysselkål och marinerad tomat

4port
600 g putsad file
8-10 medelstora mjöliga potatisar
1 dl riven västerbotten ost
25 g smör
1,5 dl varm gräddmjölk
salt och peppar
1/2 kruka timjan
1/2 kruka rosmarin
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 gullök
1 morot
2 msk kalv fond
1 dl vatten
salt och peppar

Rödvinsky
3 schalottenlökar
1 morot
1 palsternacka
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpure
1 bunt med timjan
1 bunt med rosmarin
3 dl rödvin
2 dl vatten
1msk lakritssirap
25g smör
ev lite maizena

Marinerade tomater
8 körsbärstomater
lite olivolja
salt,peppar och en nypa socker

Du behöver även: Ruccola blandad med örtolja (samma som förätten), brysselkål, (kokas kvickt i saltat vatten, kylsnabbt och dra sedan av bladen ett och ett) lite färsk timjan.

Gör så här
Börja med att lägga köttet i marinad, bestående av olja, vitlök, rosmarin och timjan. Salta och peppra rejält, låt ligga och dra en stund. Bryn sedan köttet runt om, lägg sedan i ugnsfastform, lägg i morötter och lök, tillsätt fond och vatten och låt gå klart i ugnen i 150g tills innertemperaturen är 68 grader. Låt köttet vila innan du skär upp det. Ös gärna köttet under stektiden.

Västerbottenspure
Koka potatisen riktigt mjuk i lätt saltat vatten, pressa sedan potatisen med potatispress, blanda ner västerbotten, gräddmjölken och vispa fluffigt med ballongvisp. Smaka av med salt, peppar, en nypa socker och gärna lite citronsaft :).

Rödvinsky
Fräs lök,vitlök och grönsaker i lite smör, tillsätt tomatpure, örter, vin, fond och vatten, låt sjuda i ca 20 min, sila sedan och låt reducera ner till hälften återstår. Tillsätt lakritssirap och smör, blir skyn för tunn så kan du tillsätta lite maizena :).

Marinerade tomater
Skålla tomaterna snabbt, kyl i isbad, dra skalet uppåt men lämna kvar som ett litet blomblad, ringla över oljan och krydda med salt, peppar och lite socker.

Lägg upp fint på tallrikar och servera ;)

Dessert: Death by choklad med lättvispad vaniljgrädde och färska jordgubbar

Kakan
ugn 175 grader
150g smör
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl cremefraiche

Glasyr
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Tillbehör: Färska jordgubbar och lättvispad grädde smaksatt med lite vanlj.

Gör så här
Smält smöret, bryt chokladen i bitar, lägg i det smälta smöret och rör tills chokladen smält.
Vispa ägg och socker lätt, och rör sedan ner chokladblandningen och de övriga ingredienserna. Häll smeten i en smord sockerkaksform.

Grädda  nedre delen av ugnen i ca 40 min (kakan ska vara saftig och inte för torr).
Låt kakan svalna. Under tiden så hackar du chokladen till glasyren, värm grädden och slå den över chokladen, rör till en jämn smet. Låt svalna lite och bred den sedan över kakan, strössla gärna över lite fint strössel.
Servera med grädden och jordgubbarna!



Lindas syrliga BEA!

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Godmorgon världen!
Ja,vart ska man börja egentligen?
En ynklig liten jäkla skit sås ;). Varför i all världen gjorde jag inte en Bea hemma innan jag for, precis som jag tänkte? Då kanske utgången blivit en annan ;). Är ändå grymt impad över mej själv att jag fick ihop något att hälla upp i skålen, den var ju trots allt fin i koncistensen, men helt oätlig och det vet jag att den var ;).

Jag hade ju även en snygg rosett i håret som Morberg sa,och det lever jag på än :). Alltid nåt, eller hur?
Tänker tillbaka på Mästerkocks tiden med ett stort leende på läpparna, känner mej faktiskt inge sur alls, visst alla vill ju stå kvar som vinnare, men detta är ju dock en tävling, där bara en kan stå kvar till slutet :).

Jag tycker i och för sej att alla vi som tog oss till final är vinnare, för jag tycker att vi är så himla bra, alla har sina styrkor och svagheter, men det är ju så det måste va för att juryn ska kunna skilja oss åt... och idag var det helt enkelt min tur att lämna..... och ni vet ni en sak? Nu är jag GRYM på att göra bea, men jag kommer aldrig i mitt liv börja äta bea eller nåt för jag gillar det helt enkelt inte, men det är ändå skönt att fixa att laga till det i fall att det skulle behövas någon gång ;).

Vill verkligen tacka er alla för att ni tror på mej, och hoppas att ni fortsätter att följa mina matäventyr här på bloggen, för jag lovar att Mästerkock har verkligen öpnnat många nya dörrar för mej, så min dröm håller faktiskt på att bli sann, att få hålla på med mat på heltid :). Så mycket skoj kommer jag ha att skriva om framöver ;).
Tusen kramar till er alla och tusen tack än en gång för att ni finns ;). Hoppas ni får en toppen dag :).

Mycket skoj på gång!

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Just nu är det galet mycket att göra ;). Känner mej väldigt lycklig över alla fina uppdrag jag får :). Om jag om möjligt ska hitta något som är mindre bra med det hela så är det j såklart att jag denna vecka knappt hunnit med bloggen, men jag lovar det blir strax bättre uppdatering ;).

I går tog jag faktiskt tid till mej och for till S-vall och införskaffade mej lite fina baktillbehör och lite annat mys som ska fotas och bakas med nästa vecka, då kommer det komma många smariga recept och härliga vårbilder :). Hoppas ni har lite tålamod :).

I kväll är det Sveriges Mästerkock, härligt, längtar varje vecka ;). Ikväll så missar jag tyvärr avsnittet, då jag har fått ett fantastiskt trevligt matuppdrag med en 3-rätters meny ;). Men som tur är så går ju reprisen kl 00.05, det gillas SKARPT och då kommer jag sitta bänkad vill jag lova :).

Hoppas att jag kommer hinna med ett blogg inlägg ikväll, ska göra mitt bästa, annars så kommer det under morgondagen, så ni kommer inte att bli utan, det lovar jag ;).

Nä nu måste jag börja med förberedelserna inför kvällens middag, hoppas att ni får en toppen dag fina läsare, kram på er alla ;).

(bilder från gårdagen, tagen med digital kamera av Babbi)

Linda Tjällberg

Hej! Jag är en 40 årig åttabarnsmamma från Norrland, som älskar att baka, och då allra mest ljuvliga små rosa bakverk. Min passion för mat och bak fick mig att söka till Sveriges Mästerkock 2011, och här i bloggen finns min resa i programmet, samt min vardag med min make och mina åtta döttrar :) Välkommen!

Follow on Bloglovin


Nu:
Idag:
I veckan:
Totalt: