Startsidan   ♡    Instagram   ♡    Facebook

Härliga måndag!!

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Hej på er alla!
Visst är det helt underbart nu när det är mildare ute och denna härliga sol tittar fram ;). Jag får super energi av detta, och det behöver jag nu kan jag säga, så jag kan fixa och trixa lite här hemma så jag kan bjuda er på lite smarriga recept :).

Idag är en extra mysig dag, då jag ska få följa med och titta på när världens gulligaste bebis ska babysimma :). Dessutom ska vi käka lunch där och bara tokmysa, längtar.....:)

Jag var ju på Konsum både på fredag och lördag, men har tyvärr inga bilder att visa er från lördagen, då min kära fotograf Babbi, hade annat skoj för sej :).

Men ni var väldigt många som kom och smakade på min mat, och tyckte den var väldigt smarrig, så jag har lovat att receptet ska finnas här i min blogg, så här kommer det nu, och tusen TACK alla ni som kom förbi och förgyllde min dag än en gång.....Kram till er alla!

Rökig Fläskytterfilé, palsternackspuré med en äppel och ingefärsås samt en liten marinerad tomat på toppen

4 port
600g fläskytterfilé
1 dl liquid smoke glaze
2 tsk starkt paprika pulver
salt och pepper från kvarn
1 dl vatten

Palsternackspuré
6-8 palsternackor
25 g smör
2 dl gräddmjölk
salt och peppar från kvarn

Äpple och ingefärssås
3 dl gräddfil
1 grönt äpple
2 vitlöksklyftor
1,5 msk honung
1 tumstor bit ingefära
1 knippe gräslök
salt och pepper från kvarn

Marinerad körsbärstomat
12  körsbärstomater
1/2 olivolja med citronsmak
1 tsk rårör socker
salt och peppar från kvarn



Gör så här
Putsa filén från alla senor.
Lägg i ugnsfast form, ringla över glazen och krydda, stick i en termometer och stoppa in allt i ugnen på 150 grader.
När köttet börjar få färg häll över vattnet och ös köttet då och då tills det når en innertemperatur på 67 grader, ta ut ur ugnen och låtsvalna medans du hela tiden öser, när köttet svalnat skär det i tunna skivor men låt det ligga kvar i stekskyn tills det är dags för servering.

Palsternankspuré
Skala palsternackorna och dela i mindre bitar, koka riktigt mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och mixa ner smöret, tillsätt sedan den varama gräddmjölken och späd till önskad koncistens.
Smaka av med salt och peppar.

Äpple och Ingefärssås
Skär äpplet i fina små kuber, riv ingefära och vitlök, finhacka gräslöken. Blanda samman med gräddfilen och smaka av med honung, salt och peppar.

Marinerade Körsbärstomater
Skålla tomaterna blixtsnabbt i kokande vatten, kyl sedan snabbt i isbad. Dra av skinnet uppåt men lämna kvar det på toppen på tomaten, ställ ner dom i en form och ringla över olivoljan, strö över sockret och krydda med salt och peppar :).

Lycka till kära ni och hoppas det gåt bra utan bilder, maila gärna om det är något ni undrar :). Kram L

Pimpad sockerkaka

Publicerat den  i kategori Bakat
1 kaka

3 ägg (gärna ekologiska)
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

Glasyr
1 lime (pressa ur saften)
Florsocker
Skvätt vatten

Blanda ihop allt till lagom koncistens och droppa i några droppar röd karamell färg för att få den rosa färgen.

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.

Grundrepeptet är från Leila men pimpad av mig :).

Konsum here I come!!!!

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Ja då var det dags igen;)
Guuuud vad jag älskar detta liv, få laga mat, inspirera och bjuda på mej själv till alla er underbara intresserade människor :).

Livet leker just nu, vill jag lova, och jag känner mej oerhört hedrad som får alla dessa härliga uppdrag, tack alla fina ni som tror på mej, sänder här ett fång kramar till er alla ;).

I morse for jag i väg till Konsum i Sollefteå för att bjuda på lite mat och även finnas till hands för frågor, råd och tips! Responens blev GALET bättre än bra! Ler forfarande över tanken på stressen, paniken och glädjen som infann sej hos mej idag när jag fick träffa alla er som så ivrigt studerade allt jag gjorde. Ni förgyllde verkligen min dag, och jag hoppas att ni känner det ;).

För Nyhlens/Hugosson så är fläskytterfile nytt hos dom, och därav så lagade jag utifrån det idag, med mycket lyckat resultat. Många av er ville ha recept på det jag lagade, och här kommer dom ;). Tack ännu en gång för idag, och hoppas hjärtligt att vi ses i morrn igen, då jag åter igen kockar på trevliga Konsum ;).
Kram L

Ört och vitlöks marinerad fläskytterfile med jordärtkockspure smaksatt med tryffel, skysås, smörslungad svamp och polkabeta

4 port
600g ytterfile
1 bunt färsk timjan
1 bunt färsk rosmarin
1 solo vitlök
citron zest från 1 citron
1 dl olivolja med smak av citrus
2 msk kalvfond
salt och peppar
smör att steka i

jordärtskockspure

1 påse med jordärtskockor
25 g smör
3 msk cremefraisch
1 skvätt grädde
1 skvätt citronsaft
1-2 msk tryffel olja
salt och peppar och givetvis en NYPA socker ;)

Smörslungad svamp och polkabeta

4 polkabetor
8-10 skogschampioner
1 påse bladspenat
2 schalottenlökar
1 msk äppelcidervinäger
1msk råsocker
salt och peppar
smör att steka i

Gör så här

Sätt på ugnen på 150 grader.
Putsa köttet från alla senor, men lämna gärna lite av fettet, det gör bara det hela mycket godare.
Finhacka timjan och rosmarin, riv vitlök och citronskal, blanda allt med olivoljan.

Salta och peppra köttet runtom, häll över marinaden och låt ligga minst 1 timme.
Bryn sedan köttet runtom, lägg över i  ugnsfast form, häll över 2 dl vatten och kalvfond och låt gå klart i ugn tills köttets innertemperatur når 65-68 grader. Låt sedan köttet vila i minst 15 min innan du skär upp det :).

Jordärtskockspure
Koka skockorna riktigt mjuka i lätt saltat vatten. Häll sedan av vattnet och låt all fukt ånga bort.
Tillsätt smör, cremefraisch, grädde och citronsaft, mixa till en slät pure. Tillsätt tryffelolja, smaka av med salt, peppar och lite socker.....mums!

Smörslungad svamp och polkabeta
Koka betorna så dom fortfarande har lite tuggmotstånd. Stek svampen med finhackad schalottenlök i rikligt med smör, ägg åt sidan. Tillsätt smör och råsocker i en stekpanna, lägg i  delade betor, svamp och till sist bladspenat, droppa över vinägern och smaka av med salt och peppar.

Tyvärr så tog maten slut i halvtid, så Mästerkocks Linda fick gnugga sina geni knölar och komma på något nyttt snabbt, men jag kan säga att det var inte svårt med Sollefteås största skafferi att tillgå ;). Me like ;).

Köttet blev desamma för det fanns kvar, och till det så blev det mandelpotatispure smaksatt med citron och glaserade rödbetor med en fräsch grönsallad

Mandelpotatispure
1 kg mandelpotatis
25 g smör
3 msk cremefraisch
saften från 1 halv citron
grädde till lagom koncistens
salt, peppar och lite socker

Koka potatisen riktigt mjuk och blanda med, smör, cremefraisch, grädde och citron, mixa riktigt slätt med stavmixer, smaka av med salt, peppar och en nypa socker.


Glaserade rödbetor
4-5 betor
25 g smör
1 msk råsocker
salt och peppar


Koka betorna mjuk och glasera dom sedan i stekpanna med smör, råsocker och salt och peppar....Mums!!!!

Blanda ihop olika salladsorter, stek lite sallads lök med vitlök och lägg över ringla över lite vinäger, olivolja och strö över lite flingsalt.

Lycka till med allt kära ni!!!
Kram L

Tack ICA Nära Långsele!

Publicerat den  i kategori Uppdrag
I dag fick jag äran att laga lite mat på ICA Nära i Långsele!
Mycket trevligt måste jag få säga. Jag blev fantastiskt väl bemött av både Carina och Otto, personal och alla ni härliga kunder ;).
Tack snälla rara ni för idag ;).

Började dagen med att plocka i hop mina råvaror som jag behövde, pratade med lite kunder, och kick omkring och små mös helt enkelt :). Upptäcker ju ganska snabbt att klockan gick förfort, och satt genast igång med att hacka och fixa med maten, och då skär klant Linda av sej toppen på tummen ;(.

Det gjorde faktiskt inte ont alls, men det slutar ju ALDRIG att blöda :(. (det tog 3 timmar sen slutade det) ;).
Hur som helst så får jag i ordning allt och kan börja servera alla härliga Långsele bor som så snällt stått och väntat :).

Detta var vad jag serverade

Linda's hot Quesadillas och Beaty Pink Quesadillas, ville med dessa enkla rätter inspirera till att utöka Fredagstacosen och ta den en nivå högre upp ;). Dessa små godingar kan fyllas med precis vad som helst, men här kommer recepten på dessa två jag serverade idag :).

Lindas HOT Quesadillas

8 bitar
2 mjuka tortilla bröd
½ mozzarella ost
3 skivor pepparsalami Icas
1 liten bit fin, fin hackad röd chili
½ tomat
½ dl riven ost
2 msk salsa sås
Hackad färsk oregano

Gör så här
Bred ett tunt lager salsa sås, på ett av bröden.
Skiva mozzarellan och strö över, strö även över den fin hackade chilin och oreganon.
Lägg på salami skivorna, och tunt skivad tomat, strö sedan över riven ost, lägg på det andra brödet som lock.
Stek i mycket smör på medelhög värme.....Mums!

Beaty Pink Quesadillas

8 bitar
2 mjuka tortilla bröd
200g chevreost
1-2 msk flytande honung
2 polkabetor
1 liten bit fin, fin hackad rödchili
½ dl riven ost

Gör så här
Riv chevreosten på grövsta sidan på rivjärnet, och blanda ihop med honungen. Bred röran på ett av bröden.
Skiva polkabetor tunt på mandolin, och lägg ut dom så det täcker hela brödet, strö över chili och den rivna osten.
Lägg över det andra brödet som lock, och stek på medelhögvärme till den blir gyllene ;). Skär upp i små slizar :).

Servera med en fräsch sallad med vinägrett, vitlökssås,och en klick salsa :).

Vinägrett
Blanda ihop 1 dl olivolja, 1 msk honung, 1 vitlöksklyfta, saften från 1 limefrukt, lite finhackad röd chili, smaka av med salt och peppar. Ringla över salladen :).

Vitlökssås
2 dl turkisk youghurt
2 vitlöksklyftor
Lite lime saft
Peppar från kvarn
salt

Det är bara att blanda ihop alltihop :).
Man kan även göra som ovan, men tillsätta honung och utesluta lime saften, den vitlökssåsen passar utmärkt till Beaty Pink Quesadillas ;).

Lycka till!! Och hoppas att det går bra för er! Kram L

Halstrad pilgrimsmussla med pumpacreme smaksatt med vanilj

Publicerat den  i kategori Vardagslyx
4 pers

8 pilgrimsmusslor
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Olja och smör att steka i

Pumpacreme
400 g butternutpumpa
2 vitlöksklyftor
1/2 vaniljstång
1 tsk pressad citron
2 msk cremefraiche
25 g smör
salt

Garnering
Tunt hyvlade sparrisar
Några blad från körvel
Avocado olja att ringla runt
Grovt hackade pistaschnötter

Gör så här
Skala, kärna ur och dela pumpan. Koka riktigt mjuk med vitlöken i lätt saltat vatten. Häll bort vattnet och tillsätt vaniljfrön, citronsaft, honung, smör och cremefraich, mixa till en sammetslen creme.

Halstra musslorna snabbt i olja i en riktigt het panna, salta och peppra. Tillsätt smör och ös musslorna tills dom är klara. (detta tar ca 1½ min på varje sida) Detta är en mycket enkel men välsmakande förrätt.
Lägg upp fint på tallrik, ät, njut och må! Kram L

Päronpaj med chockladcreme

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Härligt med lagtävling!

Trött i mössan kan man lugnt säga att man är idag! Det börjar kännas att man har varit i tävlingen ett tag! Men hur trött och sliten man än är, så är man så otroligt stolt och lycklig att vara här, och TAGGAD till tusen! Pratet går vid frullen om vad dagen kommer ge, alla har olika tankar och funderingar :).

Vi blir i alla fall hämtad upp till sviten, där juryn meddelar oss att dagens utmaning blir en lagtävling.....WOW! Vet inte riktigt vad jag känner inför det.... Andreas och Jennie är utsedd till lagledare, och dom börjar att välja oss en efer en.......SHIT!
Bara jag inte blir vald sist, då dööör jag, det är verkligen riktig skolgympa feeling över det hela :).

Men jag behöver inte gruva särskilt länge, för jag blir vald som nr 2 av Andreas...JIPPI! Jag kom i mitt dreamteam :).
Vi får snabbt prata ihop oss om menyn och Åke och Andreas sticker iväg till Hötorgshallen och shoppar det vi behöver, andra väntar i studion undertiden och väntar ivrigt att dom ska komma tillbaks så vi får sätta igång med kockandet :).

Andreas är en utmärkt lagledare, och det är en fantastiskt stämmning i vårat lag, allting flyter på fint och jag ansvarar för pumpacremen till varmrätten, blir mycket nöjd med denna ;).

När vi har lagat våra rätter så blir det dags att servera juryn, och jag får gå in med våran förrätt, nervöst som tusan och håller nästn på att tappa alla 3 tallrikar för att dom är så gigantiskt stora,men det gick bra och jag pratade på med juryn som verkade vara mycket possitiv :).
När båda lagens rätter var serverade och provsmakade, så skulle vi få våran dom, och den slutade tyvärr med att vårat lag förlorade:(. Men det kändes inte som en förlust för att vi var nöjd med det vi gjort!

En förlust leder till ett stresstest där hela laget skulle tävla mot varandra. Denna utmaning bestod av att göra en pärontarte ;). Känner mej rätt lugn och blir relativt nöjd med vad jag presterar förrutom att jag pajar mitt pajskal när jag tar ut det ur ugnen, men shit happens under stress :).

Hur som helst så överlever jag dagens stresstest och är kvar i tävlingen! TJOHO!!!!!!
Här nedan har jag återskapat pajen hemma under betydligt lugnare förhållanden, och bjuder er även receptet på denna! Kram L

Om ni vill kan ni hålla utkik under morgondagen så kommer receptet på pumpacremen fast i en annan tappning :).


Pajskal

175 g smör
1½ dl florsocker
2 äggulor
½ dl vatten
4 dl mjöl
1 tsk salt

Ingefärskokta päron

3 cm skalad, skivad ingefära
3 dl socker
1 kanelstång
4-5 stora päron
2 dl vitt vin
1 vanlijstång
5 dl vatten
1 citron (saften)

Vit chocklad creme pattissiere

100 g vit blockchocklad
5 äggulor
6 dl mjölk
1 vaniljstång
1 dl maizena
1½ dl strösocker

Gelé
Blöglägg 5 gelatinblad i kallt vatten tills de blivit mjuka. Krama ur vattnet och smält gelatinet försitkgit med ½ dl av päronlagen i en kastrull. Tänk på att det stelnar snabbt. Detta är det sista man gör.


Pajdeg
Blanda ihop smör och florsocker, tillsätt en äggula i taget och rör ner de övriga ingredienserna till en slät deg. Kavla ut degen tunt mellan plastfolie. Lägg den utkavlade degen i en pajform, picka botten med en gaffel, täck degen med aluminiumfolie och fyll på med torkade bönor så degen inte sjunker ihop.
Baka av på 175 grader i 10-20 minuter, tills den har stelnat och fått färg.

Plasta in degen och låt den vila i 20-30 minuter. Under tiden kokar du päronen och gör chockladcremen.
Kavla ut och baka av pajformen i ugnen. Ta ut den ur ugnen, ta ur bönorna och aluminiumfolien och vänd försiktigt ur pajskalet och lägg skalet på ett fat. Var försiktig så det inte går sönder! Känns skalet mjukt kan man baka av det lite extra i ugnen så det torkar.


Ingefärskokta päron
Koka ihop lagen i en kastrull. Skala, dela och ta ur kärnhuset ur päronen. Koka päronen försiktigt till de blivit mjuka men inte mosiga. Ta upp päronen och låt de rinna av och svalna lite. Skiva päronen tunt på längden.


Vit chocklad creme pattissiere
Hacka chockladen fint och lägg den i en skål.
Skär upp vanlijstocken på längden. Koka upp 5 dl mjölk tillsammans med en utskrapad vaniljstång i en kastrull. Ta den från värmen och låt mjölken stå och dra en stund. Ta upp vaniljstången.
Rör ner den hackade chockladen i mjölken. Vispa socker och äggulor tills de blir vitt och pösigt. Rör samman maizena med 1 dl mjölk och rör ner blandningen i äggsmeten.
Rör ner mjölkblandningen i äggsmeten och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.
Låt sjuda upp på svag värme under kraftig vispning tills smeten börjar tockna men låt den inte koka.
Häll upp den färdiga krämen i en skål.


Gör såhär för att göra färdigt pajen

Dra ut ett 1-1½ cm tjockt lager chockladcreme i botten på tarten. Lägg de skivade päronen över, varva päronen över hela tarten så det räcker. Pensla med det smälta geléet. :)


Rosa prinsesstårta

Publicerat den  i kategori Bakat
Hej på er kära läsare!
Idag var jag på Ica Nära Rödsta i vanlig ordning och skulle handla, och när jag gick förbi hyllan med baktillbehör så ser jag ju att dom hade fått hem vitt marsipan lock och färdiga marsipan rosor ;). Men gud så härligt tänkte jag, perfekt att inspirera till att göra sej en alldelens egen tårta utan någon vidare ansträgning :). Bestämde mej snabbt för att köpa ICA's egna varor för att göra en smarrig tårta och här kommer bilder på vad jag använt mej av och slut resultatet!
Lycka till! Kram L

Köttgryta med sting

Publicerat den  i kategori Middag för många
10 port

1,4 kg grytbitar av nöt
½ burk med syltlök
2 grillade paprikor
200 g rimmat sidfläsk
4 stora morötter
2 stora gula lökar
1 solo vitlök
1 förp ekologiska passerade tomater
4 dl röttvin
2 kapslar Fond Du Chef Beef
1 finhackad röd chili
3 lagerblad
15 vitpepparkorn
Salt

Gör så här
Bryn köttbitarna i smör så att dom får rejält med färg, salta och peppra lite och pudra över lite mjöl.
Stjälp över i en rejäl gryta, tillsätt vatten så det täcker.

Låt koka upp och skumma väl, sänk värmen och tillsätt, fond, vin, passerade tomater, lagerblad och pepparkorn.
Lägg på ett lock och låt små puttra i ca 1,5 timme, undertiden så skalar du morötter, vitlök och gullök. Tärna även fläsket och bryn det kraftigt, tillsätt gullök och vitlök och låt det steka med, stjälp allt i grytan med delade morötter, delad paprika, syltlök och den finhackade chilin.
Låt små puttra i ytterligare ca 45 min. Smaka av med salt.

Servera gärna med ris!
Smaklig måltid! Kram L

Artikel på TV4

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock

Kolla in ett klipp om mig på TV4 där jag lever "lyxliv" :). Klicka här.

Smarrigaste dragon kycklingen

Publicerat den  i kategori Vardagsmat
4 port

1,2 kg färska majskycklinglår
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rorselleri
1 palsternacka
2 krossade vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
1 knippe persiljestjälkar
1 knippe dragonstjälkar
3 lagerblad
10-15 vitpepparkorn
salt

Grönsaker
3 morötter (gärna i olika färger)
2 palsternackor
8 st fasta potatisar
12 st små steklök (gag använde både gul och röd)

Sås
3 dl matlagningsgrädde
2 msk dijonsenap (smaksatt med honung)
1 dl cremefraish
1 rejäl bunt med färsk dragon
salt och peppar från kvarn
smaka av med dragonvinäger så du får rätt syra på såsen

Gör så här:
Skölj kycklingen och lägg i en gryta, koka upp och skumma noga. Skala och skär upp alla gönsaker du ska ha för att koka din fond, tillsätt dom och vinet och alla kryddor. Låt sjuda försiktigt tills kyckling är mör och fin (det tar ca 30 min).

Skala och gör stavar av morötterna och palsternackan, skala potatisen och skär den i klyftor, skala smålöken.
Koka dom sedan mjuka men med lite motstånd kvar, i buljongen som kycklingen kokat i.
Lyft upp och håll varmt.

Reducera kokspadet till ca hälften återstår, sila och häll tillbaka i grytan, smaka av om det behövs mer salt.
Tillsätt grädde, senap och cremefraish, smaka av med salt, peppar och dragonvinäger. Tillsätt tillsist den hackade dragonen.

Gott och enkelt!
Smaklig måltid.....Kram L


Svar på frågestunden

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag

Fråga: Jag undrar var i stockholm programmet spelas in?
Svar: Programmet spelas in i TV4's studio, samma studio som Idol spelas in i.

Fråga: Hej! Kan inte du filma när du gör en söt cupcake, iaf när du fixar frostingen! Och typ berätta vad du använder för tyll och strössel just då osv :) Skulle behöva lite tips för att få till det riktigt fint! =)
Svar: Film kan jag ordna vid senare tillfälle! Tips: När du gör din frosting se till att du vispar den riktigt smidig och krämig så är den mycket lättare att arbeta med, jag använder oftast spritspåsar och tyllar som jag beställer på nätet, hos tex Tårtdecor. Nästan allt mitt strössel beställer jag hos Strössel & annat.

Fråga: Kan du tipsa om något resept på någon muffin eller någon slags kaka som är god? om du kan de kan du lägga ut reseptet på bloggen då ?
Svar: Det kommer lite nya smarriga recept framöver! Kolla så länge i min kategori som heter 'Bakat' och 'Cupcakes'.

Fråga: Vad är det för tatuering som man ser på bilden? Har du några andra?
Svar: Det är en skorpion eftersom det är mitt stjärntecken. Jag har inga andra just nu men skulle gärna vilja göra en söt liten cupcake någonstans :).

Fråga: Om jag som (15) ska laga mat i morgon (själv) Har du något bra förslag på något lätt men super gått och inte sånt som man gör allt för ofta ;D
Svar: Lite sent att svara kanske men jag svarar ändå :). Jag tycker att du ska prova att göra Quisedilla!

Recept, 12 bitar

½ grillad kyckling
1 liten burk majs
1 dl riven ost
1 finhackad rödlök
Ca ½ burk tacosås
4 stora mjuka tortilla bröd

Vitlökssås

2 dl turkisk yoghurt
1 stor vitlöksklyfta (riven)
salt, peppar

Gör såhär:

Riv kycklingen i små strimlor, blanda med majs, ost, rödlök och tacosås i en skål. Hätta upp en stekpanna, tillsätt en rejäl klick smör, bred fyllningen på ett tortillabröd, lägg över det andra som lock, stek sedan tills de är gyllende! Dela sedan i 6 tårtbitar, gör lika med de andra tortilla bröden.
Blanda ingredienserna till vitlökssåsen, servera gärna med en fräsch grönsallad, vitlökssåsen och en klick salsa :).

Fråga: Är det viktigt för dig att du är snygga grejer i köket? Som bunkar, slickepottar och sådant :)
Svar: För mig är det livsviktigt!! Älskar att shoppa nya köksgrejor, jag får sådan energi och lust att fixa och dona i köket då.

Fråga: HuR kommer det sig att du är typ den enda som de aldrig filmar på? Har gjort den reflektionen i alla avsnitt som varit hittills.
Svar: Tycker själv inte riktigt att jag syns så lite, känns rätt lagom faktiskt, men programmet är juh inte slut än, man vet aldrig vad som händer!

Fråga: Vart har du köpt ditt rosablommiga förkläde?
Svar: Det är beställt hos Systerlycklig och är av märket Greengate

Härliga underbara Sollefteå bor.......

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Men ni är ju bara helt fantastiska alla ni....!
Kunde väl aldrig drömma om att jag skulle få träffa så många härliga människor idag, på ICA Nära Rödsta, tänk att ni va så många som hejar och tror på mej, jag är så lycklig att ni finns och att ni kom och förgyllde min dag, Tack snälla ni!

Det var ju givetvis fantastiskt roligt,att ni alla som ALDRIG smakat musslor, eller inte gillat musslor ni provat förrut, gillade dom jag gjorde, och tänkte dessutom laga dom hemma till middag idag, och ni var inte en inte två, utan ni var MÄNGDER ;). Vad kan vara bättre betyg än detta :). Sen att detta recept i grunden är Per Morbergs kommer jag ALDRIG erkänna bara så ni vet ;). Men idag så lagades det med en touch of LINDA ;).

Jag vill verkligen tacka Janne och Lotta och deras helt fantastiskt underbara personal, för idag,utan dom skulle det inte alls va lika bra, dom har fixat och trixat och donat för allt ska funka, och det gjorde det verkligen, Tack alla ni för ett super dunder jobb, Ni är bäst men det vet ni ju att jag tycker eftersom jag nästan boooor hos er... Tusen Kramar från en mycket tacksam och överlycklig Linda ;).

Finaste Babbi har ju givet fotat hela dagen och kommer bjuda på toppen bilder, men till saken hör att hennes sysslor verkar öka hela tiden :). I dag blev hon ju min assistent och hjälpande hand, utan hennes hade det tusan inte gått, tro vad detta ska sluta om några veckor ;). Du är toppen finaste Babbi.....Tack!!!!! Pöss!!!

ICA nära Sollefteå

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Idag (fredag) mellan kl 11-17 står jag på ICA nära i Sollefteå och lagar Moules Marinieres!
Kom gärna förbi och smaka och säg hej :)
(annonsen publicerades i lokaltidningen Allehanda igår, därför det står "imorgon" i annonsen)

Chockladtrekanter med kokosfrosting

Publicerat den  i kategori Bakat

48 st

400 gram smält smör
8 ägg
8 dl socker
12 msk kakao
4 msk vaniljsocker
§ tsk salt
6 dl vetemjöl

Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner de övriga ingredienserna. Häll smeten i en smord långpanna och grädda i 200 grader ca 25 minuter.

Kokosfrosting

60 gram mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färspressad citronsaft
100 gram philadelphiaost
4 droppar kokos essens ( köpt här )

Blanda ihop allt och använd en sprits med valfri tyll.
Jag valde att garnera med kokosflakes :).

Linda recenserar: Kakstämpel

Publicerat den  i kategori Bakat

Häromveckan fick jag hem en kakstämpel från Coolstuff, som jag genast ville prova. Mycket trevlig liten stämpel :). Jag gillar verkligen att det står home made på den. Gjorde snabbt en kakdeg, samma som till syltkakorna. Skillnaden blir såklart att man måste rulla större kulor av degen.
Vad tyckte jag då?


Jag tycker det är en mycket rolig uppfinning men för min del hade den gärna kunnat vara lite mindre i storlek. Den var lätt att använda, inga konstigheter, bara lite pill för att få dem runda och fina. Jag kommer absolut använda den igen och rekomenderar den till er :).

Den finns som sagt på Coolstuff och kostar 129:- och går att beställa här :).
Steg för steg:

Förbannade fiskjäkel!

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Jahapp då kom det jag fasat för från dag ett i denna tävling - filéa en slätvar.
I synkarna har jag ofta fått frågan vad jag mest fasar för, och mitt svar har alltid varit att filéa fisk för det är något jag inte gjort särskilt ofta.

Som sagt så kom ju detta fantastiskt trevliga test ikvällens avsnitt. När denna ståtliga herr Mannerström står och ser väldigt lycklig och pillemarisk ut, när han berättar för oss deltagare vad dagens utmaning är, hans stora passion är ju fisk och skaldjur, och har juh drivit Sjömagasinet väldigt framgångsrikt under många år, där denna rätt fanns på menyn. Han vet alltså vad han pratar om, om man säger så! :).

Vad skulle vi få göra? Jo vi skulle göra en fiskgratäng, där vi då skulle filéa fisk, koka fond, och göra allting själv från grunden. Mycket intressant och lärorikt, då våran mästerkock demonstrerade oss innan hur vi skulle gå tillväga! Sedan skulle vi då återskapa hans rätt, fast givevis utan recept, så det gällde att man studerade honom noga när han stod och arbetade.

Själv vart jag galet nervös, när denna fula platta fisk låg och stirrade på mig från skärbrädan. Herregud!! Hur gör jag nu?!?! Tittar noga på Mannerström, men grejen är att han filéar så otroligt profersionellt, snabbt, elegant och prydligt, så jag föll som i en trans, och kommer egentligen inte ihåg ett skit hur han gjorde :).

Efter demonstrationen startar klockan, och då är det faktiskt bara att sätta igång och man kan inte stå och fundera på livets orättvisor längre, just då tänker jag hela tiden att FAN gör inte Mannerström besviken nu genom att sabotera denna exlusiva firre!!

Känner mig för och sätter tillslut kniven i fisken och på något vis så lyckas jag få ut filér som är väldigt fina, mycket stolt över mig själv över det, MEN, min arbetsstation såg ut som en riktig svinstia, oj oj oj, och vem kommer då?! Jo... Per!

- Men! Linda? Du har ju halva fisken kvar på skinnet! (vilket jag givetvis inte hade) Men håller med om att det fanns lite kött kvar. Han guidar mig genom den sista filén och jag blir väldigt mallig och lite le, när den blir exemplarisk. Morberg vart nöjd, och så även jag :).

Alla andra moment flyter faktiskt på fint, blir nöjd med smaken på min vitvinssås, känner mig rätt lugn när jag stoppar in gratängen i ugnen, men det lugnet infinner sig inte särskilt länge, när jag inser att jag inte kommer att få färg på min duchess potatis. VAD FAN GÖR JAG NU!

Jävla skitugn..  :). Det roliga i det hela är att av alla oss deltagare så är det bara några få som lyckas få färg, på sin gratäng, alla vi andra bär fram välsmakande men otroligt bleka gratänger. Vi hade väldigt roligt åt det efteråt, och döpte om duchess potatisen till blekmos.

Hur det gick för mig har ni själv sett ikväll, kram på er alla!
Klicka här för receptet.

Middag till kronprinsessan

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Hej på er alla!
Jag överlevde gårdagen, vilket jag ett tag inte trodde att jag skulle göra för mina nerver var utanför kroppen för en stund :).

Allting flöt på fantastiskt fint, ingenting gick snett. Jag hade fantastisk kockhjälpreda, tack snälla Åke!
Kycklingen du gjorde blev verkligen mör och fin.

Tidschemat var väldigt pressat för kronprinsessan men vi hade så fint flyt i köket att middagen kunde avnjutas utan stress. Vi är otroligt stolta och nöjda över våran prestation och våra middagsgäster var väldigt tacksamma och nöjda.

Serveringen var någonting utöver det vanliga, då Roger (min man) och Jea (min vän) gjorde en fantastisk insats och tog hand om våra gäster på absolut tänkbara sätt.

För er som undrar serverades det en variant på laxtartar med misomajonäs, krispsallad och gourmetomat till förrätt. Varmrätten bestod av laserade rotfrukter, lågtempat majskycklingbröst, vingklubba, hönsfond ( givetvis hemmakokt ;) ) och tryffelskum, som tyvärr inte syns på bilden för serveringen skedde på sekunden skummet lades till, så fina Babbi fick ingen chans att ta kort ;).

Vill ni se en fantastisk bild på kronprinsessan, kolla på http://babbi.se!

Det var inte beställt någon dessert utan de valde att ha kaffe och kaka, då fick de chokladbeskriver och generöst med uppskuren frukt.
Så i det stora hela så sitter det här nu en mycket nöjd och glad Linda :).

Trevlig kväll

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Ikväll kom som jag skrev tidigare Åke hit från Skellefteå, en liten resa på närmare 40 mil!
Jag lagade hjort, kalv och fläskfile, ungsrostad potatis, rödvinssky med lakrits touch, gourmetomater och syrlig sallad, det verkade gå hem hos familjen, Åke och även min fotograf Babbi som jag bjudit hit :).

Efter maten förberedde vi inför morgondagen, vi styckade all majskyckling och kokade fonden som ska vara grunden till våran sås imorgon och sedan tog vi ett glas gott vin :).

Äntligen!

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Äntligen har den andra mästerkocken, Åke, anlänt!
Nu finns ett repotage om oss på TV4's Mästerkockssida! Läs det här :).

Torskrygg med palsternackspure och musselskum

Publicerat den  i kategori Vardagslyx
Varmrätten bestod av torskrygg, som smakade helt ljuvligt, musselskummet som serverades till fick jag inspiration från Mästerkocks Louise audition rätt :).

4 port
600g torskrygg
Salt och svartpeppar
smör att steka i

palsternackspure
6 stora palsternackor
25 g smör
2 msk cremefraish
salt och peppar

Musselskum
1 nät med blåmusslor
3 finhackade schalottenlökar
1 bunt med dill stjälkar
1 finhackad vitlöksklyfta
4 dl vitttvin
2 dl grädde
salt och peppar

Tillbehör
Polkabetor, smålök,skogschampioner och färsk sparris

Gör så här
Stek torskryggen i rikligt med smör tills den fått färg, lägg den sen i en ugnsfast form,stoppa in i 150 gradig varm ugn, använd gärna termometer för ett lyckat resultat, torskens innertemp ska vara 45 grader när den är färdig :).

Koka palsternackorna riktig mjuk, tillsätt smör och cremefraisch och mixa till en len pure, av med salt och peppar.

Stek alla grönsaker till musselskummet, lägg sedan i musslorna, tillsätt vinet och dillstjälkarna, koka tills musslorna öppnat sej, detta tar ca 3 min, ta då upp musslorna och lägg åt sidan så länge.

Låt vätskan reducera ner till hälften återstår, sila ner i en ren kastrull, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Mixa upp ett skum med stavmixer (det är det sista du gör, för skummet lägger sej fort)

Koka betorna i lättsaltat vatten, dom får inte bli överkokt, dra av skalet och klyfta dom.... Stek svampen i  smör, salta och peppra.

Koka smålöken i 1 dl rödvin, 0,5 dl balsamvinäger och ca 1 msk råsocker.
Hyvla sparrisen tunt med potatisskalare, lägg i iskalt vatten en stund så den blir riktigt krispig och härlig.
Nu är det bara att lägga upp och avnjuta sin måltid!!! ;)

Middagsgäster

Publicerat den  i kategori Vardagslyx
Hej på er alla!
Hoppas ni har haft en fin fin söndag :).

Här planeras Kronprinsessmiddag för fullt :). Mycket spännande men nervöst uppdrag må ja säga :). Fattar inte riktigt att jag ska laga hennes middag, med helt fria händer dessutom (med undantag av en liten lista på vad hon äter och inte). Till min hjälp har jag bett Mästerkocks Åke komma och hjälpa mej, känns skönt att vara 2 om något skulle gå lite snett, eller att man får något typ av psykbryt så man inte kan tänka klart;). Kommer givetvis ha Babbi med mej som fota allt vi gör, så ni får bli lite delaktiga ;).

Har tyvärr inget roligt att komma med så jag bjuder på recept och bilder från en middag vi hade för någon helg sedan, bättre än inget :). Kommer att besvara era frågor så fort jag bara kan förresten, så ni inte tror att jag glömt er :).

Ha det gott så länge, och glöm inte att laga maten med en stor portion kärlek ;).

Förrätt

RÅRAKA med löjrom och pepparrotsgräddfil
4 Port

Råraka
2 st bakpotatisar
1 tsk salt
vitpeppar från kvarn
smör att steka i

Tillbehör
200 g löjrom(Som har fått runnit av i kaffefilter över natten)
2 dl gräddfil
riven pepparrot efter smak
1 fin fin hackad rödlök
1 knippe dill
rivet skal från 1 citron
flingsalt
svartpeppar

Gör så här

Råraka
Riv potatisen på den grova sidan på rivjärnet, salta och peppra.
Hetta upp en stekpanna klicka i rejält med smör, tillsätt en sked av den rivna potatisen, tryck ut till en tunn pannkaka.

Stek tills den är gyllene, vänd och stek på andra sidan, spara steksmöret.

Lägg på tallrik, forma ägg av löjromen och grädddfilen och lägg på rårakan, lägg dit en liten hög med rödlöken, strö över dill och rivet citronskal, krydda med lite flingsalt och svartpeppar, ringla tillsist över steksmöret.
Enkelt och väldigt smarrigt!



Minimaränger

Publicerat den  i kategori Bakat
Ett jätte enkelt recept på små söta minimaränger, som är jätte smarrigt som tillbehör till glass desserter ;)

ca 90 st
1/2 vaniljstång
2 äggvitor
5 msk strösocker
1 dl florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader.
Skåra och skrapa fröna ur vaniljstången.
Vispa äggvitan till ett fast skum.
Tilsätt vaniljfrön och socker, vispa ytterligare 2 min.

Vänd i florsockret med en slickepott.
Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn i ca 1 timme ;).



Chokladbiskvier

Publicerat den  i kategori Bakat
20 biskvier

250 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 st äggvitor

Smörkräm
1 st äggvita
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Saften från 1 halv citron
250 g smör
125 g mörkchoklad
Till  dopping 200 g mörkchoklad

Gör så här


Botttnar
Sätt ugn på 180 grader.
Riv mandelmassan och vispa samman med dom övriga ingredienserna.
Spritsa ut 20 rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda tills de är gyllene i ca 10-12 min.

Smörkräm
Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en rostfri bunke.
Rör tills sockret löst sej.
Vispa till en maräng över vattenbad till ca 65 grader.
Ta bunken av värmen och forsätt vispa till marängen är helt kall.
Vispa i det rumsvarma smöret lite i taget, vispa sedan till en luftig kräm,det tar ca 5 min.
Smält chokladen och låt svalna, vänd sedan ner den i krämen, rör även ner lite kallt kaffe, det blir väldigt smarrigt tycker jag.

Bred smörkrämen på undersidan på biskvierna, med en palett, de ska bli toppiga. Låt stelna i frysen.
Smält choklad till doppingen, doppa biskvierna och låt stelna! Klart att avnjutas ;)

Sommartårta i snön

Publicerat den  i kategori Bakat
Jag älskar solen:) Man blir som påmind om att våren snart är här,och man lever upp på nytt tycker jag att det känns som :). Idag är det handboll, fotboll och födelsedags kalas på gång, fullt upp som vanligt :).

I går bakade jag tårtor i alla fall, riktiga sommartårtor. Mycket smarriga :).
Bakade även chokladbiskvier, eller närmare bestämt 100 st :).
I vanliga fall så älskar jag att baka dessa små juveler, men 100 st var lite för många ;).

Här kommer i alla fall recept och lite bilder på tårtan och biskvierna.
Ha det så gott Kram L

Sommartårta

Tårtbotten
4 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
Sikta ner mjölet och vänd försiktigt ner det.
Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant, och häll i smeten, grädda mitt i ugn i ca 10-15 min (testa med sticka, den ska vara torr). Låt botten svalna, och skär den sedan i 3 skivor
.
Vaniljkräm

5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 eko äggulor (vaniljkrämen blir mycket gulare och finare i färgen med dessa)
1 1/2 dl majzena
50 g mjukt smör

Gör så här:
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång, ta sedan ur stången.
Vispa strösocker, äggulor, majzena vitt och pösigt.
Slå över den varma mjölken under konstant vispning.
Häll tillbaka blandninngen i kastrullen och värm under konstant vispning tills krämen tjocknat, då över i en skål, tilsätt det mjuka smöret och vispa slätt. Kyl krämen snabbt i isbad eller kyl.

Jag hade jordgubbsylt på första lagret, sedan ett lager vaniljkräm. Spritsade med grädde smaksatt med lite vanilj essens, och tillslut så garnerade jag med färska hallon, blåbär, vinbär och björnbär :). Det kan va lite  svårt att få tag på färska bär den här årstiden, men ICA NÄRA RÖDSTA kan alltid ta hem, om dom inte har hemma :).



Artikel i Nordsverige

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag

Här är en artikel som publicerats i Nordsverige om mig;


Linda lagar mat med kärlek till kronprinsessan Viktoria

Under våren kommer vi att få följa Sollefteå tjejen Linda Tjällbergs tuffa kamp i TV 4:s stora satsning Sveriges Mästerkock. Hon är en av 14 personer som gått vidare till finalen, i det som förmodligen är, Sveriges mest prestigefyllda tävling för amatörkockar. Vem som vinner är topphemligt men för Linda har uppmärksamheten på TV redan skapat nya möjligheter för henne att ägna sig åt det hon brinner för – att laga mat.

God mattradition i familjen
Matintresset har alltid funnits där och Linda är uppväxt med en mamma som alltid lagat bra husmanskost och långkok från grunden. Det är också där hon lärt sig att man måste kunna grunderna i matlagning för att uppnå de djupa smakerna i maten. Lindas egen familj består av maken Roger och de sex döttrarna som ofta får agera testpanel när hon lagar nya spännande rätter. Det är förmodligen de som även är hennes tuffaste kritiker
-Nu är barnen så pass stora så jag kan ägna mig mer åt matlagning på en högre nivå, säger Linda när vi avnjuter en ljuvlig morotssoppa i hennes kök. En morotssoppa som hon nyss lagat på beställning till en minnesstund.

Ökad kunskap och nya spännande uppdrag
Genom sin medverkan i Sveriges Mästerkock har hon också börjat få fler förfrågningar om nya spännande uppdrag. I Sollefteå kan man se henne som kock och matinspiratör på olika butiker vilket får henne att trivas då hon gärna delar med sig av sina kunskaper.
-Det är jätteroligt och jag tycker det är kul att få inspirera människor till bättre matlagning hemma. Jag älskar själv att äta gott och tyckte att det fattades en riktig gourmetrestaurang här i Sollefteå. Det var då jag började laga gourmetmat hemma på allvar, säger Linda som har siktet inställt på att inom en femårs period driva egen krog.

Lagar mat till kronprinsessan Viktoria
-Men först ska jag åka runt och praktisera på olika restauranger ibland annat Italien och Frankrike. Linda berättar att hon fått det fina uppdraget att laga menyn till kronprinsessan Viktorias middag då hon inviger Paralympic Winter World Cup i Sollefteå den femtonde februari. Vilket förmodligen inte är den sämsta meriten hon kan ha på sin meritlista i starten på sin nya karriär.

Lindas enkla morotsoppa med chilicreme fraiche
4 portioner
800 gram morötter
2 tärningar grönsaksbuljong
Vatten
Grädde/creme fraiche
Färsk ingefära, paprikapulver, curry, salt

Skala och skiva morötterna kokas riktigt mjuka. Vattnet ska precis täcka. Mixa morötterna till en slät puré och tillsätt grädde och creme fraiche till lagom konsistens. Tillsätt färsk, riven ingefära ca. en tummes storlek. Krydda av med paprika pulver, curry och salt.
Serveras med creme fraiche/sweet chili (rör ihop) och ett gott vitlöksbröd.


Linda lagar mat med kärlek i sitt hemtrevliga kök i Sollefteå.



Lindas enkla morotssoppa med chilicreme fraiche och vitlöksbröd

Frågestund

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Nu tänkte jag ha en frågestund där ni kan kan ställa frågor till mig ang mitt mat/bak, min vardag, Sveriges mästerkock eller annat! Frågestunden kommer pågå från nu (torsdag 08.00) och fram lördagmorgon kl 08.00. Jag kommer publicera frågorna/svaren här i min blogg sedan så ni kan läsa svaren :). Välkomna med frågor!

Mästerkocks pasta ala Linda

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
4 pers

500 g linguinepasta
4 stora solmogna tomater
6 olika sorters gourmet tomater
1 citron
2 pkt mozzarella ost
1 kruka färsk basilka
1 kruka färsk timjan
4 klyftor vitlök
4 schalottenlök
1 dl vittvin
pinjenötter

Vi fick reda på att det stod kycklingfond, olivolja, salt och peppar i våra kök, men hjälp inget att söta med.

Jag gjorde så här:

Sätt på pasta vatten, salta rikligt, vattnet ska vara lika salt som havet :).
Koka upp vatten i en kastrull, kryssa dom 4 solmogna tomaterna, skålla snappt i det kokande vattnet, kyl sedan snabbt och dra av skalet.

Sätt ugnen på 225 grader.
Ringla olivolja i en ugnsfastform, lägg i klyftade gourmet tomater, 2 krossade vitlöksklyftor, ½ citron, krydda med salt och peppar och ungsrosta tills tomaterna är gyllene.

Hacka dom skållade tomaterna, 2 vitlöksklyftor,och 4 schalotten, basilika och timjan.
Häll i rikligt med olivolja i en panna och tillsätt tomater, vitlök och schalotten, låt fräsa en stund.

Tillsätt vitt vin, 2msk kycklingfond och låt puttra i hop till en simmig koncistens.
Smaka av med salt, peppar och saft från den ugnsrostade citronen. Vi hade inte tillgång till något sött alls, men när man rostar citronen så blir den söt, och funkar som sötningsmedel. Tillsätt sist dom färska örterna.

Koka pastan enligt anvisning på paketet. Håll koll så den blir al dente :).
Torrosta pinjenötterna tills de blir gyllene.

Blanda pastan med tomatsåsen, arrangera i djuptallrik, riv över mozzarellan, lägg på dom rostade tomaterna, strö över pinjenötterna och tillsist ett litet basilkablad ;). Klart!!!

Hjortfilé

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Här kommer receptet på min auditionrätt som tog mig vidare till semifinal i Sveriges Mästerkock.


Timjan och vitlöksmarinerad hjortfilé
Med mandel och jordärtskockspure, portvinsreduktion med rökt sidfläsk, syrad smålök, tryffelskum och spetskål med citronette

4 portioner

600 gram hjortinnerfilé
½ kruka färsk timjan
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
salt, svartpeppar

Potatis och jortärtskockspure

400 gram mandelpotatis
150 gram jordärtskocka
30 gram smör
2 msk grädde
salt, peppar

Rödvinsreduktion

50 gram rökt sidfläsk (gärna lokalt från karlströms i Ramsele)
16 st röda små steklökar
2 msk råsocker
2 dl rött vin
2 msk kalvfond
2 dl vatten
25 gram smör
16 st skogschampinjoner
timjankvist
majzena till önskad koncistens

Spetskål med citrus

200 gram spetskål
1 tsk salt
1 tsk socker

Citronett

½ citron, rivet skal och saft
1 knippa dill
½ dl olivolja
1 msk honung
1 nypa chiliflakes
salt, peppar

Tryffelskum

100 gram jordärtskocka
½ dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 scharlottenlök
1 nypa salt
2 tsk tryffelolja


Gör såhär:

Putsa hjortfilén men kasta inte det du putsar bort, det ska du använda senare.
Hacka vitlök och timjan och blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg köttet i blandningen.
Låt marinera minst en timme.

Bryn sedan köttet runt om, och lägg sedan i ugnsfast form. Kör i ugnen på 120 grader tills termometern visar 161 grader.
Låt sedan vila i minst 15 minuter.

Potatis och jortärtskockspure
Koka potatis och jordärtskockan i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka.
Tillsätt smör, grädde och vispa till en slät pure. Smaka av med salt och peppar.

Rödvinsreduktion
Tärna sidfläsket, stek det och låt sedan rinna av på hushållspapper.
Karamelisera sockret i en kastrull. Tillsätt sedan vin, vatten, kalvfond och timjankvist.
Tillsätt även det bortputsade hjortköttet och låt det koka med.

Lägg i den skalade smålöken och sidfläsket och låt puttra tills löken mjuknat. Tillsätt då skogschampinjonerna.
Sila såsen och häll tillbaka den i pannan. Tillsätt smöret och majzena om önskas. Smaka av med peppar. Salt behövs inte eftersom sidfläsket är så salt.

Spetskål med citrus
Strimla kålen och förväll den hastigt i kokade vatten med saltet och sockret. Spola den sedan i iskallt vatten. Blanda ihop ingredienserna till citronetten och blanda det med kålen. Låt stå kallt.

Tryffelskum
Tärna jordärtskockan smått och finhacka scharlottenlök och låt koka mjukt i grädden och vinet. Mixa sedan slätt och sila,ner i en ren skål.
Tillsätt smör, tryffel, salt och peppar. Mixa upp ett skum med stavmixer. (det går lättast om du vinklar en matsked framför mixerbladet)


När det är dax att lägga upp

Lägg en stansring mitt på tallriken och fyll med puren och lägg även dit spetskålen. Dra sedan ringen försiktigt uppåt. Skär köttet i skivor och lägg snett upp mot puren. Ringla rödvinsreduktionen runtom och garnera med svamp, smålök och sidfläsket. Lägg sist på skummet överst på köttet och toppa med en timjan kvist.

När du kommit så här långt är du väl värd att slå dig ner och njuta med ett gott glas vin och din fantastiska maträtt! Lycka till :).

Intresserad av bilder medans jag tillagade rätten?
Klicka här.



Babbi var här och fotade medans jag lagade maten, och fick givetvis provsmaka när maten var färdig.

Recension:

- Jag har aldrig ätit jordärtskockspure innan, inte heller tryffel(skum), så detta blev en spännande upplevelse som jag var förväntansfull om det skulle falla mig i smaken. Jag hade tidigare smakat hjortfilé som Linda tillagat och eftersom den var frutansvärt god, kändes det svårt att toppa. Men samtidigt måste jag erkänna att jag hade höga förväntningar, eftersom detta var auditionrätten, och fallit jurryn i smaken.

Vad tyckte då Babbi ?
- Ja, det var över förväntan gott! Godare än vad det ser ut faktiskt :). Hjortfilén var supermör och smälte i munnen, den smakrika såsen i kombination med den lena jordärtskockspure samt citronetten på spetskålen (jag älskar citron!) blev en perfekt kombination. Citronetten kommer jag att göra ofta till mina sallader, enkelt, billigt och suveränt gott :).

Sidfläsket kunde dock ha skippats för min del och jag skulle vilja ha minst dubbelt så mycket sås till för att det skulle ta mig till extas, men jag är där och nuddar på dörren och skulle definitivit beställa denna maträtt (med extra sås, jayyy!).


Skurna chokladkakor

Publicerat den  i kategori Bakat
Ca 60 st

200 g margarin eller smör
2 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vanilinsocker
1 ägg

Penslig och garnering:

1 ägg
pärlsocker

Gör såhär:

Blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg. Dela degen i 6 delar. Forma dem till rullar. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö pärlsocker på.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skär dem varma i 2 cm breda sneda bitar.

Recept från boken "Sju sorters kakor"


Galet nervös

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Godmorgon på er alla!
Idag är det en sån där riktigt nervpirrande dag igen ;) Sveriges Mästerkock sänds ju på TV4 ikväll, och det  är lika nervöst varje onsdag :). Vi deltagare har ju inte fått sett något färdigt material ALLS.... så man vet ju inte alls hur det är ihop klippt :). Med undantag av kvällens program som vi faktiskt fick se i måndags med pressen :).
Men det spelar som ingen roll,man är så himla spänd och pirrig ändå.

Morgonen  här började med att Radio Västernorrland ringde upp :). Det gick riktigt  bra,jag försa mej inte, vilket jag är LIVRÄDD att göra så fort någon tidning eller någon annan ringer.... Jag gillar ju att prata så det gäller att tänka sej för så man bara inte babblar på :).
Nu håller jag på att plocka lite här hemma och strax är det dags att sätta igång att baka, i dag är det stora bakdagen här,har massaor att baka till fredag. Tänkte lägga ut lite recept och bilder senare under dagen.
Kram på er så länge ;).

Linda lagar hjort

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Här är lite bilder som jag låter tala för sig själv medans jag lagar min audition rätt.
Den färdiga tallriken kommer naturligtvis på bild med recept, imorgon kväll efter programmet :).

Födelsedagsbak

Publicerat den  i kategori Bakat
Igår var det Babbi's, min fotograf/bloggdesigner's födelsedag, och hon hade önskat rosa fluffiga cupcakes och en sorts rosa småkakor. Eftersom jag älskar att baka så tänkte jag göra massor med sorter till henne, men tiden räckte inte till (typiskt!!) så fick det bli rosa fluffiga cupcakes och 2 sorter.

Idag fick jag höra att kakorna var väldigt omtyckt av henne, hennes vänner och familj och att i princp alla tog slut, är det inte ett bra betyg? :) Bjuder givetvis på bilder som Babbi fotade igår hemma hos henne.

Audition HJORT på gång ;)

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Hej på er alla!
Idag är det väl en härlig dag? Solen skiner, och ger en så otroligt mycket energi tycker jag :)
Inför morgondagens avsnitt av Sveriges Mästerkock, tänker jag äntligen bjuda er på både bild och recept på min audition rätt som föll juryn på  läppen i Umeå :) Babbi kommer snart hit och fotar, så riktigt snygga kommer ni få oxå :). Bilder på den färdiga rätten kommer imorgon efter programmet, men givetvis kommer jag bjuda er på bilder under tiden jag tillagar den redan idag :)

I går var jag ju i Stockholm på presskonferans.... Mycket intressant att träffa alla tidningar, men jag kan lova att jag tänkte många gånger under dagen om deras fokus låg på annat än mat ;) Frågorna som kom handlade mycket om att gräva fram lite smaskiga detaljer om oss deltagare ;). Jag det gällde att hålla tungan rätt i mun :).

Vi fick i alla fall börja med att se avsnittet som sänds nu på onsdag,och det var SKIT häftigt att få se ;). Och SKÖNT, nu är man lite förberedd på vad som komma skall :).

Fotade inte så mycket,då jag var så glad att träffa alla finalister, så jag hellre kramades med dom.
Men här kommer i alla fall några bilder ;).


Gott och blandat....

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Lite blandade bilder från bla Maijas födelsedag i fredags och dagens bak. Och nu är det snart dags för Solsidan, JIPPI!!!!!

Stockholm nästa ;)

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
I morgon blir det Stockholm och presskonferans för min del.  Det ska bli helt galet roligt att träffa alla underbara vänner igen, längtar :) Sen ska det bli fantastiskt trevligt att få träffa den härliga juryn igen såklart ;).

Så imorrn blir det inget bloggande för min del... Tråkigt såklart, men jag hoppas att jag hinner med något trevligt till ikväll :). Här kommer i alla fall en bild på 2 partybrudar som var och gjorde Stockholm osäkert :) Finaste Ingrid, det ska bli så kul att ses igen..... ;)

Rooooosa!!!!!!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er!
Vilken underbar dag det är idag:) Har tyvärr för mycket att stå i idag, så jag tror inte att jag hinner gå ut och njuta av det vackra vädret.

Nu ska jag strax dra igång med lite bakning, då min TOPP fotograf Babbi har födelsedag i morgon, och önskar sej lite rosa bakverk, alltid kul att baka till någon som uppskattar rosa lika mycket som mej :). Jag är ju som ni säkert märkt helt galen i den färgen, så här kommer lite bilder med inslag av denna fantastiska färg :).

Återkommer med lite bakbilder senare. Kram så länge!









Reportage NordSverige ;)

Publicerat den  i kategori Vardagsmat
I dag fick jag ett fantastiskt mysigt och hjärtligt besök av NordSveriges frilansande reporter... Katarina Norström, vilken härlig  människa,fattar exakt vad man pratar om, tyckte inte att jag var märkvärdig bara för att jag sa att riktig mat måste lagas från grunden. Hon fattade exakt vad jag pratade om, hon är väldigt berest och vet exakt vad bra mat innebär, fantastisk människa ;)

Men vad gör man då som MästerKock, man måste ju bjuda på nåt eller??? Det gjorde jag iaf, och eftersom det var lunch tid, så valde jag att servera henne en morotssoppa, lagad med enorm kärlek ;) Morotsbröd med olivolja och vitlök, samt en chili cremefraish, nammi, nammi säger jag bara, pröva gärna.
Enkelt, gott, billigt! Kram på er alla härliga läsare <3

Så till receptet....

4pers
800 g morötter
3 grönsakstärningar
vatten så det täcker
Ca 1 dl grädde
Mjölk som spädes till perfekt koncistens, vilket är en smaksak.
1msk curry
1 tsk paprika pulver
1 tumstor färsk ingefärabit, riven
Smaka av med salt

Gör så här:
Koka morötter mjuk, i grönsaksbuljongen,mixa slät med stavmixer. Tillsätt, grädde och mjölk, späd till önskad koncistens. Smaksätt med curry, paprika,och riven ingefära, smaka av med salt.
Servera soppan med chilicremfraish och chiliflakes, och vitlöksrostatmorotsbröd ;)




Tryffel Risotto!!

Publicerat den  i kategori Vardagslyx
Hej på er underbara!!!
I Kväll lagade jag en ljuvlig Risotto, med färsk Tryffel, svamp och knaper stekt lufttorkad skinka. Mums säger jag bara! Jag har lagat mycket Risotto, men denna är guldkornet, av alla. Helt fantastiskt LJUVLIG!
Måste verkligen prövas av Risotta fans ;)

4 port

300 g Risottoris
8 het hönsbuljong
2 dl vitt vin
3 stora förska championer
1 Portabella svamp
1 knippe med Ostronskivling
1/2 solo vitlök
3 scharlottenlökar
1 kruka bladpersilja
4 knippen oregano
8 skivor lufttorkad skinka
1/2 färsk vittryffel (eller smaksätt med tryffelolja om du ej har tillgång till färsktryffel)
2 dl riven parmesan


Gör så här
Hacka schalotten,vitök,och stek i 3 msk olivolja. Tillsätt risottoriset och låt fräsa med.
Tilllsätt vitvinet och låt koka in. Tillsätt därefter, 1 och 1 dl av hönsbuljongen, i Risotton, rör hela tiden, koka i ca 18 min. Grynen SKA vara Al Dente.

När risotten börjar bli klar så tillsätt den smörstekta svampen, tryffeln,2 dl riven parmesan och 2 msk smör.
Rör ner hackad färsk bladpersilja. Montera  i tallrik och garnera med 2 knaperstekta skinkskivor och oregnokvistar. Smakar helt fantastiskt ljuvligt!

Full fart

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej!
Ber om ursäkt för dålig uppdatering, har haft sjukt mycket att göra! Men det är så himla roligt :).
Bjuder på några bilder från dagen, med bland annat födelsedagsbarns fika och två av mina favorit böcker, vi hörs snart igen! Kram Linda.

Vilken underbar dag ;)

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Är varm i hela kroppen, av glädje över allt fint ni skrivit till mej.
Jag kan läsa om och om igen, och jag blir lika rörd varje gång. Ni är ju bara för härliga. Tack!

I dag går telefonen varm vill jag lova :) Det känns vääääldigt ovant med denna uppståndelse.... Blir man någonsin bekväm i den situationen tror ni? Det vet e tusan, men det lär tiden utvisa :)

I morgon vankas det kalas här hos familjen Tjällberg, då en av tjejerna fyller år, jag hade sååå stora planer på vad som skulle bakas och fixas, men denna sura förkylning har fått mej att inse att jag är inte mer än människa, och vi får helt enkelt ta det som det kommer :) Dygnet har helt klart alldelens för lite timmar just nu. Kan ni fatta att jag till och med tackade nej att få se ÅRETS KOCK live.... Herre Gud jag mår nästan illa när jag skriver det här, för den chansen lär inte komma igen :(

Hur som helst så måste jag baka lite idag  i alla fall och fixa lite paket och så, hoppas jag kan bjuda er lite fina bilder senare idag.... Tusen kramar till er från mej

Helt Jäkla GALET!!!!

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
FY fan säger jag bara, jag gjorde det:)
Så jäkla häftigt, tror inte det är sant.... men det är det ju. Fattar ni att jag är i FINAL!!!! Sveriges Mästerkock....WOW!!!!
Det vågade jag aldrig ens drömma om när jag for i väg på audition i Umeå en vacker höstdag i Oktober :)

Sitter och njuter efter att ha sett programmet ikväll, rörd över alla känslor som så tydligt syndes genom tv rutan, om ni visste hur laddad stämmningen var i detta rum, oj, oj, oj! Glädje blandat med sorg om vart annat, nerverna utanpå kroppen, önskan, hopp, förtvivlan. Det är inte så lätt att glädjas över sin egen lycka, när många fina goa vänners drömmar gick i kras.

Men det är mycket härliga minnen som återkommer, vi fick ihop en härlig Norrlandstrio till final. Underbart jobbat Ingrid och Åke ;) Tänker på hur juryn först lurade mej, så jag trodde jag skulle få åka hem, skrattet och kramarna när jag fattat att jag gick vidare, och den sjukt GALET snygga ROSA tröjan som Morberg hade dagen till ära! (Drömmer om den än kan jag säga) ;)

Just nu i skrivandets stund så skrattar jag för mej själv, och täker på hur otroligt "bonnig" jag låter i TV, men det bjuder jag på :) Nä, nu ska jag TOK njuta... Kram på er Linda

Sveriges Mästerkock i kväll;)

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Ni missar väl inte Sveriges Mästerkock ikväll :) Det är galet spännande, jag lovar.... efter programmet kommer jag skriva min syn på det hela, för er som är lite nyfiken.... Kram på er alla så länge

PUUUH!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er!
Hoppas ni har haft det bra idag, inte stressat ihjäl er för att hinna med er, inte haft dåligt samvete för att halvdann mat serverades till middan, inte sprungit om kring hemma som en galning för att ställa in för morgondagen, bla, bla, bla... ja ni fattar nog vad jag pratar om ;)

Här har det varit smått kaos, halvkrassliga och inte allt för muntra barn, man måste liksom tassa på tå kring dom, för att inte väcka jävulen som bor långt där inne.... han finns... TRO mej, jag har så fina snälla barn säger alla... jo, jo jag vet och jag är jätte mallig över dom, men den där jävul sidan som dom har alla 6, vaknar ju tack och lov bara till liv här hemma :)

Så ikväll har han i alla fall vaknat, det har ploppat grodor ur munnarna så jag tror att jag forfarande är i chock tillstånd. Men nu ni råder här frid :) Underbart! Hoppas på utvilade och rara barn i morgon igen :)

Fick förresren världens finaste collage i dag som Alva gjort på skolan, man kan säga att hon vet vad mamma gillar ;) Ha en fortsatt fin kväll alla, så hoppas jag att ni håller tummarna för mej i morrnkväll i Sveriges Mästerkock! Kram L

Key Lime Pie

Publicerat den  i kategori Bakat
4 små pajer

Kexbotten
200 g digestivekex
100 g smör

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (400g)
4 äggulor
Skal och saft från 5 limefrukter

Vispadgrädde, limeskivor och minimaränger till servering

Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen till små smulor i en mixer, eller i en påse som du bankar med kavel
(Skönt om man är på dåligt humör;)
Blanda smulorna med det smälta smöret.
Tryck ut blandningen i 4 små pajformar.
Förgrädda pajskalen mitt i ugn i ca 10 min.
Låt svalna...

Blanda fyllningen i en skål och låt den gärna stå och dra en stund, sila den sedan och fyll i pajskalen.
Grädda mitt i ugn i ca 15 min.
Låt svalna, och servera sedan pajerna med vispadgrädde, limeskivor och minimaränger :)

Pytte Rosen Muffins med Rosa Fluff

Publicerat den  i kategori Cupcakes
20 minimuffins

115 g rumstempererat smör
1 1/4 strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk rosenvatten

Frosting

6o g mjukt smör
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g philadelphia ost

Valfritt strössel att pynta med :)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smör och socker tills det blir vitt och pösigt.
Vispa i ett ägg i taget, vänd ner mjölet och tillsätt rosenvattnet.
Skeda ner i små muffinsformar, grädda mitt i ugn i ca 10 min.
Låt svalna och spritsa sedan på frostingen och garnera med strössel.

Blanda alla ingredienser till frostingen i en bunke ,och vispa till en fluffig kräm :)
Tillsätt några droppar hushållsfärg om du vill ha lite färg på frostingen

Dessa små muffins är ljuvligt goda, och lagom stor om man bara är sugen på nåt litet gott till kaffet :)



 

Ops...

Publicerat den  i kategori Bakat
... någon är visst och tjuvtar??

Key lime pie

Publicerat den  i kategori Bakat
Är i full gång med att baka Key lime pie! Bilder och recept kommer naturligtvis när allt är klart :)

Godmorgon!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er!
Hoppas att allt bara är fint med er alla :)
Här är vi fortfarande lite småförkylda och sega som sirap :) Men det känns som det går åt rätt håll i alla fall....
I dag ska bästa Babbi komma och fota lite, det ska bli riktigt skoj, att kunna erbjuda er lite fina bilder under dagens gång :) Har inte bestämt riktigt vad jag ska baka än, men jag kommer nog på något hoppas jag.

Ha det gott så länge Kram L


Foto: babbi.se

Linda Tjällberg

Hej! Jag är en 40 årig åttabarnsmamma från Norrland, som älskar att baka, och då allra mest ljuvliga små rosa bakverk. Min passion för mat och bak fick mig att söka till Sveriges Mästerkock 2011, och här i bloggen finns min resa i programmet, samt min vardag med min make och mina åtta döttrar :) Välkommen!

Follow on Bloglovin


Nu:
Idag:
I veckan:
Totalt: