Startsidan   ♡    Instagram   ♡    Facebook

Kassler med smak av Italien

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er alla! Hoppas att ni har en fin Måndag :)
Här hemma är vi lite småförkylda, och lite små sega... Läxförhör och vardagsbestyren försvinner ju inte tyvärr bara för att man känner sej lite hängig :)
I dag hade vi 2 extra härliga middags gäster vid vårat bord... Alltid lika trevligt och mysigt tycker jag :) Det blev 2 rätter lagade idag....
Kassler med smak av Italien och Köttbullar, pasta, brunsås och grönsallad....
Kasslern blev riktigt god, och snabbt gick det :)

8 port
1 kg kassler
3 dl cremefraish
4 mogna tomater,skållade,skalade och skuren i bitar
3 klyftor vitlök
1/2 dl tomatpure
2 dl matlagningsgrädde
2 mozzarella ostar
1 rejäl bunt färsk,hackad oregano
1 nypa socker
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
smörj en ugnsfast form, skiva kasslern i skivor och lägg omlott i formen.
Blanda tomater, vitlök, tomatpure, oregano, cremefraish och grädde i en skål.
Blanda och smaka av med salt,peppar och en nypa socker.
Häll blandningen över kasslern, skiva mozzarellan tunt och lägg över.
Gratinera i ca 25 min i mitten av ugnen.
Servera med valfri pasta och en fräsch grönsallad :)


Whoopie

Publicerat den  i kategori Bakat
Prov bakade dessa små godingar för några dagar sen, väldigt lättbakade,och goda.
Nästa gång jag bakar dom (för det kommer jag att göra) så ska jag pröva med att fylla dom med chokladkräm i stället... .det tror jag blir galet gott nämligen :)

Vanilj och hallonwhoopie

100 g rumstempererat smör
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 mjölk

Fyllning
400 g philadelphia ost
100 g hallon
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Strössel till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa socker och smör poröst, tillsätt ägget, rör ner mjöl, bakpulver, salt, vaniljsockret och till sist mjölken.
Lägg bakplåtspapper på 3 plåtar och klicka ut 10 klickar smet på varje plåt. Grädda i ca 10 min till dom är gyllene.
Spritsa fyllning på hälften av kakorna när dom svalnat, och lägg på dom andra som lock.
Garnera med strösssel runt om, om du har lust ;)



Biff ala Linda

Publicerat den  i kategori Vardagsmat
Hej på er!

Delar här av mej ett recept på en variant av Biff ala Lindström..... Det blev väldigt smarrigt vill jag lova ;)
Prova gärna! Receptet är inte exakt eftersom jag höftar mycket när jag lagar mat :) Smaka er fram!

8 port

1,2 kg köttfärs
2 fin,fin hackade gullökar
3 msk kapris
5 hela rödbetor från burk, skuren i små tärningar
1 msk dijon senap med honung
2 msk koncentrerad kalvfond
2 ägg
Salt och peppar från kvarn

Mandelpotatispure

1,5 kg Mandelpotatis
150 g smör
2 dl mjölk (Späd till önskad koncistens)
Vitpeppar från kvarn
Salt
1 nypa socker

Sky sås
När jag inte har egenkokt fond, så brukar jag piffa till fond på flaska :)

1 Bit kålrot
1/4 vitkål
2 gulalökar
1 stor morot
1 bunt persiljestjälkar
10 pepparkorn
2 lagerblad
1/2 flaska kalvfond
2 L vatten

Picklade Polkabetor

4 polkabetor
1/2 dl Ättiksprit
1 dl Strösocker
1 1/2 dl vatten

Rödbetscreme

2 rödbetor
2 mandelpotatisar
1 klick smör
mjölk att späda med till lämplig koncistens
Salt och peppar

Garnering

Körvel
Inlagd hel gurka skuren i små kuber

Gör så här:

Blanda i hop alla ingredienser till biffarna, om du inte vill smaka den råa köttfärsen, provstek 1 liten biff så att du vet att kryddningen är bra.
Forma till stora runda biffar, stek i rikligt med smör på medelhögvärme.... Jag tycker biffarna blir godast om dom är lite rosa , men det är ju en smak sak :)
Koka potatisen riktigt mjuk, låt ånga av, pressa i potatispress, tillsätt smör och mjölk som du har värmt, ta sedan en ballongvisp och vispa kraftigt till en slät pure. Smaka av med salt och peppar och 1 nypa socker.

Skysås
Skala och grovhacka alla grönsakerna, stek i en rymlig gryta tillsätt, fond, vatten, pepparkorn och lagerblad. Låt reducera ner till hälften återstår. Smaka av med ev mer peppar och salt

Picklade Polkabetor
Skala betorna och skiva tunt på mandolin.
Koka upp ättikslagen, lägg i betorna i den varma lagen, låt svalna (godast blir dom om dom får dra över natten)

Rödbetscreme
Koka betor och mandelpotatis mjuk, tillsätt smör och en skvätt varm mjölk, mixa slät med stavmixer.... smaka av med salt och peppar

Montera i hop allt snyggt på tallrik, strö över körvel och lägg lite gurkkuber runt om :)
Och här en liten bild.... tyvärr tagen med telefon, men hoppas det syns halvbra ändå ;)
Kram på er.

Äntligen kväll

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Söndagar är intensiva hos familjen Tjällberg, det tvättas, städas, viks in renkläder, skjutsas på träningar, hämtas på träningar, ja dagen går väldigt fort helt enkelt. Nu är alla gympa väskor packade, alla kläder framtagen, alla barnen är duschade och ligger i sina sängar.... duscningen tar ett tag, då vi bara EN dusch ;)
Och 6 tjejer på det, ni kan ju tänka er... men man kan ju se det possitiva i det hela och det är ju att dom har blivit riktiga fenor på att duscha snabbt, mycket bra för elräkningen :)

Nu råder det frid i huset, och jag njuter i fulla drag. Jag och mannen brukar alltid tända lite ljus och göra oss en smarig varmmacka, så här på Söndagskvällen. Härligt lyx som ganska snabbt brukar sluta med att vi somnar i varsit hörn i soffan ;) Hoppas att ni har en mysig söndagskväll.... Kram L

Lite bilder från semlebak

Publicerat den  i kategori Bakat

semlor....

Publicerat den  i kategori Bakat
Tänker alldelens strax dra igång med mitt semlebak ,och tänkte dela med mej av recepet som jag alltid bakar efter nu förtiden! Detta recept tycker jag är det absout smarrigaste. Testa ni oxå!! Kram på er och ha en underbar
baksöndag ;) Återkommer med bilder när baket är klart :)

18 semlor

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst för söta degar
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde

Ägg till pensling
Florsocker

Gör så här:

Stöt kardemummakärnorna fint i mortel och värm med mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa till dubbel storlek i 45-60 min.
Dela degen i 18 bitar och forma till runda bullar.

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk i ytterligare 45-60 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dom mitt i ugnen 6-7 minuter. Låt svalna!

Skär toppen på bullarna och gröp ur innanmätet.
Rör innehållet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmassan, spritsa över grädde och lägg på locket.
Pudra med florsocker!

Älskade läsare.....

Publicerat den  i kategori Bakat
Ni är underbara... jag hoppas att ni alla känner det :)
Ni betyder så mycket för mej :)
I morgon ska vi baka semlor, ni är väl med mej ;)
kram på er alla!

Strösselbeställning

Publicerat den  i kategori Bakat
Häromdagen kom mina strössel som jag beställt från Strössel och annat, i rosa och turkost! Vilken fantastisk sida! Ni minns väl mina muffinsbilder i turkost, och bilden där alla finns med, och sist men inte minst de små i rosa/vitt.  Visst ser de underbara ut :)

Min kompis och förste fotograf och bloggdesigner Babbi provsmakade och ville knappt åka hem för hon var för mätt ;) Ett bra tecken!!

Hjortinnerfile

Publicerat den  i kategori Kött

Hjortinnerfile med rödbets & chevre gratäng, rödvinssky med touch of lakrits,
syrade smålökar och glaserade morötter


4 port

640 g hjortinnerfile
1 kvist med färskt timjan
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
salt och peppar från kvarn


Rödbets & chevregratäng

800g mjölig potatis
4 rödbetor
200g chevreost
1 gul lök
3 dl grädde
salt och peppar från kvarn

4 lila morötter


16 st små steklökar

Rödvinsky med touch of lakrits
4 schalottenlökar
1 morot
1 bit rotselleri
2 klyftor vitlök
5 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 bunt persiljestjälkar
1 kvist färsk timjan
8 vitpepparkorn
2 dl vatten
2 tsk lakritssirap
peppar från kvarn

Gör såhär

Lägg köttet i marinad. (oljan timjan vitlök salt och peppar) Låt dra i minst 1 timme.
Bryn köttet runtom tills det får färg, stoppa det sedan i ugnen på 150 grader tills termometern visar 161 grader.
Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter.

Skala potatis och rödbetor. Hyvla tunt på mandolin. Finstrimla löken. Skär osten i tunna skivor. Lägg allt omlott i en ungsfast form, salta och peppra, häll över grädden och gratinera i ungen på 225 grader, tills gratängen är gyllende.

Rödvinssky:
Stek charlotten, morot, selleri, vitlök utan att det får färg, tillsätt därefter rödvin, vatten och kalvfond. Smaka av med salt, peppar och lakritssirap.

När såsen har puttrat ihop i ca 30 minuter så sila såsen och därefter i dina skalade små lökar och låt dem gå med tills dem har mjuknat.

Koka morötterna lätt så de fortfarande har tuggmotstånd. Ta upp dem och spola dem i kallvatten. Lägg sedan 25 gram smör och 2 tsk strösocker i en stekpanna, vänta tills sockret har karameliserats (så det börjar bli brunt), lägg därefter i morötterna och skaka runt tills de blir riktigt glaserade. Klart!





Lördagsmiddag....

Publicerat den  i kategori Kött
I dag till middag tänker jag laga en av min mans favoriträtter;
Hjortinnerfile, rödbets & chevregratäng med en Rödvinssky smaksatt med lakrits (Tack Åke:)) 
Galet gott är detta,men dock ej en barnfavorit, så till dom blir det fläkfile med ugnsrotfrukter och en grönsallad :) Recept och bilder kommer.....Kram på er och ha en skön Lördag

Finaste presenten......

Publicerat den  i kategori Vardagslyx
Vill bara dela med mej av min fina present jag fick i går av en kär vän:) Jag fick en Voodools, med den mest passande text man bara kan tänka sej :) Jag ler forfarande, Tack snälla fina du ;) Kram

Texten:
Pascal le Chef
Pascal gör dej till en innovativ matkonstnär och ger dej kraft att uträtta stordåd i köket.
Pascal älskar god mat. Han kombinerar gamla husmorstrick med gastronomi av den högre skolan
och brinner lika mycket för vardagsmat som för storslagna middagsbjudningar.
Pascal är en mästare på att hitta rätt råvaror.
Han är lite av kökets MacGyver med en osviklig förmåga att åstadkomma mirakel med
små medel.
Pascal matchar mat och vin med snudd på kuslig skicklighet. På något sätt lyckas han ändånästan alltid hålla nere antalet kalorier. Han smuttar gärna på en iskall Dry Martini medan såsen står och puttrar mot
sin fulländning:)

Visst är han väl för söt ;)

Spontan shopping :)

Publicerat den  i kategori Vardagslyx
Godmorgon på er alla! Hoppas att ni alla hade en underbar Fredag :) Jag hade en toppen fredag, som började med att jag åkte ner på stan för att köpa vittvin till mina musslor, och där utanför Systemet stod finaste Catrin med sina otroligt fina smycken, det märks att det ligger mycket kärlek bakom dessa små juveler....:)

Jag kunde givetvis inte låta bli att köpa...behövde ju något turkost till dagens bilder :) Det blev 2 par örhängen, och ett armband till en av tjejerna, mycket fina :) Men det bästa av allt var att Catrin tyckte att jag behövde ett fint turkost armband oxå,så jag fick ett av henne, Tack snälla fina Catrin :)

Ni får jätte gärna kolla in hennes hemsida om ni är sugen på lite nya fina juveler ;)
Och här kommer en lite bild :) Kram L


Underbara läsare <3

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Jag är totalt oteknisk, fattar ingenting vad det gäller datorer, min blogg har funnits i  2 dagar endast, jag hoppas ni förstår om det blir lite tokigt här och var, nu i början, kram på er alla goa vänner :)

Virrpanna...

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Det är ju givetvis herr Morbergs recept och inte Mobergs :) Pöss

Moules Marinieres

Publicerat den  i kategori Skaldjur
Älskade,älskade musslor, här kommer mitt recept som jag har stulit från herr Moberg, men jag tycker att det är godast, och tro mej, jag har prövat många......
Detta åt jag och min man, medan barna käkade tacos, enkelt och jätte gott, Pröva!!!
Kram på er alla



4 Port

1 kg blåmusslor
4 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
1 morot
1 1/2 dl rapsolja
4 dl torrt vitt vin
1/2 kruka färsk timjan
5 dl vispgrädde
peppar från kvarn och smaka av med salt

Gör så här

Skölj och tvätta musslorna noga, släng dom som är trasig eller inte öpnar sej när du knackar dom mot bänken.
Finhacka schalotten, vitlök och fänkål, och finstrimla moroten.

Ställ en rymlig kastrull på högvärme och häll i oljan, tilsätt därefter musslor och alla grönsaker.
häll på vin och grädde, och låt musslorna koka i 4-5 min, smaka av med salt och peppar.

Servera med rikligt med hackad bladpersilja, och härligt krispigt vitlöksbröd...Vi njöt, hoppas att ni också gör det!

Kram på er alla:)



1 till ;)

Publicerat den  i kategori Cupcakes

Turkoooooos

Publicerat den  i kategori Deserter
Lite bilder på mina utlovade ICKE rosa bakverk :)
Samma Recept som innan, med annan färgsättning ;)

Mina små söta

Publicerat den  i kategori Deserter

Små söta cupcakes med vitchoklad & citron

Publicerat den  i kategori Deserter
12 små cupcakes

115 g rumstempererat smör
1 1/4 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 citron
1 dl med vita choklad knappar

Gör så här
Sätt ugn på 175 grader

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Vispa sen ner äggen ett och ett.
Vänd ner mjölet och vaniljsockret, mjölken och citronskal och den vita chokladen.
Skeda ner i formarna och grädda mitt i ugn i ca 15 min tills cupcakes rest sej och blivit gyllene.

Låt svalna och spritsa på frosting.

Frosting
100 g philadelphiaost
60g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
några droppar valfri karamellfärg

Vispa samman till en smidig frosting.
Garnera med exakt vad som faller dej in :)

Lycka till!
Kram Linda

Klipp om mig

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
På TV4 finns nu ett klipp om mig som sändes i onsdagens program ( 26:e januari ) kolla in det här!

Härliga Fredag

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Godmorgon kära läsare!
Jag tycker att det är något magiskt med Fredagar, jag älskar att göra lite mysigt, laga god mat och bara umgås :)
Nu ska jag strax dra igång med ett cupcakes bak, och idag kommer bakverken inte vara ROSA :)
Det kommer upp bilder under dagen:)

Kommer även bjuda bild på en av mina favorit musselrätter, som är otroligt lättlagad, och som jag absolut tycker att ni ska testa :) Nä, nu ska jag njuta av en lugn kopp kaffe, nu när alla kommit i väg på skolan, ha en härlig Fredag Kram L

Italienska köttbullar med tomatsås & pasta

Publicerat den  i kategori Vardagsmat
10 port

800 g köttfärs
pasta
10 schalotten lökar
5 klyftor vitlök
6 fina mogna kvisttomater
1,5 dl ströbröd
2,5 dl mjölk
1 ägg
1,5 msk Italy kalvfond
1,5 dl fin riven parmesan ost
1 kruka färsk timjan
1 kruka färk basilika
1 kruka bladpersilja

Fina små tomater till garnering

Ruccola sallad
1 liten bit parmesan ost
1,5 msk kycklingfond
flingsalt
svartpeppar från kvarn
olivolja och smör att steka i

Gör så här

Tomatsås

Börja med att skålla tomaterna, och dra av dom skinnet,skär dom sedan i bitar
Hacka 5 schalottenlökar fin fint,hacka även 3 vitlöksklyftor fint.
Stek vitlök och schalotten lök i olivolja, utan att det tar färg, tillsätt sen tomaterna.
Låt stå och puttra ihop till simmig konsistens, tillsätt kycklingfond, socker, salt och peppar och sist dom hackade örterna.

Köttbullarna

Blanda ströbröd och mjölk, låt stå och svälla.
Finhacka 5 schalottenlökar och stek i lite smör, och låt sedan kallna.
Hacka Timjan, basilka,bladpersilja och vitlök
Blanda köttfärs med ströbrödet, tillsätt lök, vitlök, örter, Italy fond, riven parmesan och ägget
salta och peppra, och blanda ihop till en slät smet. Rulla köttbullarna och stek dom på medelhögvärme
(Jag steker alltid mina i mycket äkta smör:)

Koka valfri pasta enligt anvisningarna på förpackningen blanda med tomat såsen, servera med lite ruccola, några goda tomater och hyvlad parmesan       Smaklig måltid!

Vi åt och njöt i fulla drag, men det gick inte hem hos dom små, men det förstod jag:) Hon som är mest kräsen åt pasta med ketchup:) men hos dom större barnen gick det verkligen hem, även hos mannen och mej :) Kram L





En helt vanlig dag....

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Vaknar med ett leende på läpparna idag:) Är så glad och tacksam för allt som händer i mitt liv nu :)
Har ett sjukt barn hemma idag, och det är riktigt mysigt med lite sällskap.
Annars är vi ganska bortskämd med att barnen sällan är sjuk, SKÖNT!!!!

Sitter och tänker på middagsmat, som ska passa så många som möjligt idag,eftersom alla ska i väg på sina fotbolls och hanbollsträningar, alla tjejerna Idrottar utom den minsta :) Om ni bara visste hur mycket tid som tillbringas i bilen en träningsdag... hela kvällen går, och 14 mil blir körda :) Men det är härligt att alla har aktiviteter :)

Åter till maten då, vi har 2 riktiga kräsfior här hemma, som tycker att SKOLANS mat är mycket smarrigare än mammas ,VA vilka riktiga skit ungar jag har :) Det är tur att det finns flingor och mjölk, och mackor :)

I dag tänker jag i alla fall laga Italienska köttbullar, pasta och tomatsås... Jättegott tycker jag :) Vi får väl se hur det går...... Åter kommer i kväll med recept, bild och betyg från dom 2 ovannämnda :)

Hoppas ni har det bra idag KRAM L

Hur mycket tvätt kan det bli?

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Heeregud alltså, här hemma hos familjen Tjällberg blir det mycket tvätt vill jag lova... .brukar tänka tillbaka på tiden med ett barn, när jag till och med strök trosorna :) Den tiden är förbi. Nu stryker jag ALDRIG, jag ska vad glad om jag hinner hålla undan berget som blir :)

Det märks att det har hunnit bli 3 tonåringar här hemma, rena kläder på morgonen, duscha, träningskläder, duscha igen, och helst ännu en gång, men snälla nån, dom luktar inte illa eller har flottigt hår, som dom tycks tro :) Härliga ljuvliga ungar som håller mamma varm......

Har varit i tvättstugan nu och skulle para strumpor, men jag gav upp ,hur kan det komma sej att det inte finns något par fast alla strumpor är rentvättade? HHm, jag har aldrig kommit på något riktigt bra svar på det :)
Härligt att sommaren snart är här, då kommer flickorna Tjällberg få gå utan strumpor och skor :) Kram L

Semifinal Sveriges Mästerkock del 1

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Jaha,kära läsare, fattar ni vad som just har hänt, jag gick vidare till nästa utmaning del 2 i semifinalen, nyp mej är ni snäll,för jag tror jag drömmer :)

Jag är helt ooootroligt galet lycklig och stolt just,nu :) Men vilken pers det var, oj, oj, oj.
Det första vi fick göra var ju som sagt att hacka lök :) Ha,ha, hacka lök tänker säkert ni det måste man väl ändå kunna om man älskar att laga mat :) Svaret är JA det ska man kunna, men att tv kamror och en jury kan skrämma en så oerhört så man tar upp löken i sin hand, tittar på den, och tänker...jaha vad ska jag göra med dej då? Då kanske ni får en liten hum om på vilken nivå det var.... jag gick inte vidare på det momentet, så det var bara att ladda om. NYA starka friska Norrländska tag :)

Sen var det ju att separera ägg som stod på programmet, JIPPI tänker jag då,det här är ju precis min utmaning, som bakar så mycket,ett litet lugn infinner sej :) I typ 1 sekund, när Per Moberg säger till oss att vi får bara separera äggen från skal till skal..... HELVETE, jag separerar jämt mina från hand till hand . Ja,ja skit i det nu och fokusera....

Per är snäll och visar oss hur vi ska göra, på tagning 4 lyckas det, om ni förstår vad jag menar ;)
Vi vart startat och allt flöt på, det roliga var att vi var för duktiga allihop, så hela momentet ändrades till att dom som var snabbast gick vidare, och jag tror att jag sträckte upp handen som nr 11, så det gick ju inte så bra det heller eftersom det var dom 10 första :)

Ännu ett bakslag alltså, och ta fram energi och självförtroende en gång till, för vad fan jag kan ju det här, jag SKA visa dom...

Nästa utmaning blev att laga en rätt, med begränsande råvaror (men fantastiska) 1 kokplatta, ingen ugn och 45 min på oss.... Härligt! Äntligen lite matlagning i alla fall ,ska man åka ur den här tävlingen så kan man väl ändå ha fått laga mat åt juryn, med den inställningen började jag att laga mat från hjärtat, och det gick ju vägen för jag GICK VIDARE!

Tack snälla ni som hållit tummarna för mej, jag är helt säker på att det har hjälp :) Kram L

Härliga choklad och hallon cupcakes

Publicerat den  i kategori Cupcakes
12 cupcakes

3 ekologiska ägg                                                                         
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2  dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk av Åre choklads mjölkchoklad pulver
1 nypa salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg, socker, vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret,häll i gräddfil och kaffe och blanda det med ägg smeten
Blanda mjöl, bakpulver, salt och chokladpulvret,och vänd försiktigt ner i smeten
Fyll i muffins formar 2/3 med smet, stoppa i ett fryst hallon i varje form
Grädda mitt i ugn i ca 15 min. Låt svalna

Frosting

60 g smör
5 dl
1tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Några droppar valfri hushållsfärg
Rör allt krämigt,och garnera med lite strössel eller blommor
Lycka till!!!!!






Audition Sveriges Mästerkock

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
Tänkte berätta lite om min audition i Umeå till Sveriges Mästerkock.

Hela resan började med att jag såg en reklam på TV 4 om programmet, och bestämde mej för att söka.
Det gick några dagar så ringde TV 4 upp mej och ställde en massa frågor och hälsade mej välkommen på audition i Umeå......HJÄLP!!! Tänker jag och fullkomligt slänger på luren....
Vad tänkte jag med, Vad har jag gjort?? Pallar jag sånt här?

Tar mej samman så småning om, och börjar smått gilla tanken,på att få laga mat till den härliga juryn :) Jag är GALET förtjust i PER MOBERG nämligen (Min man vet om det) ....tankarna snurrar på.... vad ska man laga egentligen, snabbt bestämmer jag mej för att inte fjäska i alla fall, jag ska minsann laga en rätt som jag kan stå för.

När audition dagen närmar sej så har jag bestämt mej för en dessert till TV 4 för jury, som vi ska IMPA på först,innan vi dag 2 får laga för den rätta juryn.
Det var mitt mål med hela tävlingen att få laga för juryn, bara jag kommer dit så är jag MER än nöjd.

Auditiondagen kommer och jag och min man åker i väg till Umeå, kommer dit först av alla, sitter och väntar, och fler och fler anländer och vill tävla om titeln Sveriges Mästerkock, vi får varsin nr lapp och får snällt vänta på våran tur....

Jag är så nervös så jag går på toan flera gånger, och tror att jag behöver kräkas....På något sätt överlever jag, och det blev min tur.... Nu är jag fullkommligt okontaktbar.... bir indelad med 3 andra deltagare, sen har vi 10 min att lägga upp våran rätt...... Min blir fin och jag känner mej nöjd (Bild kommer senare) Och recept såklart :)

Kommer in till juryn och dom verka nöjd, ingen får ett JA, utan man får ett NEJ eller ett KANSKE, och om man får det sistnämda skulle man bli uppringd på kvällen och få besked om man gått vidare till dag 2, och det gjorde jag.. .JIPPI, hoppar, snurrar, skriker, dör nästan av glädje, att detta betydde så mycket för mej :)

Dag 2 är nerverna om möjligt ännu värre,hjälp ta mej härifrån... hinner inte tänka allt för länge det är redan min tur att börja laga mat, och den förste inne hos juryn kommer ut och har inte gått vidare, oj, oj dom är säkert hårda dom där killarna.... kan man ångra sej nu?

Klockan startas och jag har nu 40 minuter på mej att laga min livs viktigaste rätt, jag har valt att servera juryn Timjan och vitlöksmarinerad hjortfile, mandel och jordärtskockspure, portvinsreduktion med rökt sidfläsk, syrad smålök, tryffelskum och spetskål med citronette, bilr nöjd med rätten och in till juryn det bär :)

Satan i gatan vad snygg han är... koncentrera dej nu..... pratar på med juryn och allt går bra, inge nervös alls just då faktiskt.
Dom kommer fram och provsmakar och jag får fint beröm av alla 3 i juryn, självklart ska du gå vidare :) Tack snälla ni, kastar mej i famnen på dom alla 3 och känner att Moberg luktar SVINGOTT, varför trodde jag att han skulle lukta flott ;) Springer ut och hoppar och skriker, blir gratulerad av andra deltagare och min man, fattar inte att detta just har hänt...lilla jag av alla sökande :)

Vi som gick vidare hamnar i semi final där vi tävlar om final platser, det programmet visas i kväll, håll tummarna är ni rara.... bjuder er några bilder tagen med mobil, men alltid något, kram L


Sveriges Mästerkock

Publicerat den  i kategori Sveriges Mästerkock
I kväll smäller det kära läsare :)
Kl  20.00 på Tv 4 så är det sveriges mästerkock, semifinal program, där jag tävlar om att ta mej till final, kolla gärna hur det går för mej :)

Efter programmet kommer jag även skriva här i bloggen om hur saker och ting verkligen gick till :)
Mycket spännande.... Ha det så gott så länge, kram L


Galen i småkakor

Publicerat den  i kategori Bakat
Jag älskar att baka småkakor, jag får helt enkelt aldrig nog:) Och det som är extra roligt är ju såklart att småkakor går hem hos alla, stora som små, en klassiker kan man säga.

Här kommer ett recept på en av familjen Tjällbergs favoriter, SYLTKAKOR, nammi :)

50 kakor
5 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 dl florsocker
300 g kallt smör
1/2-1 msk vatten

Gör så här:
Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg, degen ska bara precis gå ihop.

Lägg degen i plastpåse i kylen och låt vila minst i 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla degen till små bollar och platta till dom till små kakor på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Tryck en liten grop i varje kaka med fingret och klicka i lite hallonsylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min tills de fått ljus färg :)

super smarr

Publicerat den  i kategori Bakat
Det här absolut favorit karra... Smarrigt, enkelt och barnfavorit.
Smält choklad i ett vattenbad, trä mashmallows på grillspett, doppa i choklad och rulla sen i valfritt strössel :)NJUT!!

Drottningrulltårta

Publicerat den  i kategori Bakat
Här kommer ett recept på en tårta som Alva önskade till sin födelsedag, hon är helt gaaaalen i marsipan :)

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
2 gelantinblad
ca 4 dl varm kokvaniljkräm (pulver eller hemma gjord)
2 dl vispgrädde
1 1/2-2 dl hallon
ca 1 dl blåbär

Garnering
1 rulle grönt marsipanlock
hallon
citronmeliss
florsocker
några vackra blommor

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.Blanda potatismjöl,vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på sockrat papper och dra av pappret den gräddats på.
Låt svalna och täck med fuktig handuk.

Blöt lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca10 min. Ta upp och rör ner i den heta vaniljkrämen.
Låt svalna och blanda ner lättvispad grädde.

Bred vaniljkrämen på bottnen, strö över bären, rulla ihop till en tight rulle, låt stelna i kyl.
Skär kanterna raka på rullen och rulla in den marsipanlocket. Garnera med mycket kärlek!!

Mycket enkel och god liten tårta som jag tycker ska prövas :) Kram L

Lite smått och gott

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag

Ljuvliga smultron Macarons

Publicerat den  i kategori Bakat



Grundrecept mandelkakor

4 st äggvitor, gärna ekologiska
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm

100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Några droppar valfri hushållsfärg

Gör så här

Mandelkakor

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efterhand.
Tillsätt lite strösocker i taget och vispa till en toppig maräng, inte för hård.
Tillsätt några droppar röd hushållsfärg.

Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker, som siktats 2 gånger.
Spritsa ut smeten i 50 rundlar, stora som 5 kronor, på en plåt, helst med silpat, det är lättare att lyckas med sina macarons då, men det går givetvis med bakplåtspapper också.

Låt kakorna vila minst i 30 min, så minskar risken att dom spricker i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen på ugnen i ca 12 min, dom ska vara lite mjuka i mitten.
Dra bort kakorna från plåten direkt och låt dom svalna.

Smörkräm

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan.
Färga med röd hushållsfärg ocg några droppar smultron essens.
Spritsa ut krämen på hälften av kakorna och lägg över dom andra som lock.

ÄT och NJUT, jag är helt galen i macarons och bakar det ofta, det kan vara lite trixigt att få till sina macarons
men för mej går det bättre om jag bakar dom utan varmluft, och genom att sätta in en tom plåt under plåten
som kakorna gräddas på, just detta smarriga recept är i grunden Leilas :)

Flickorna Tjällberg

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
En härlig bild på alla mina tjejer en vacker sommar dag...
Inte den färskaste precis, men jag blir så glad när jag tittar på den :)

Mat för 12

Publicerat den  i kategori Middag för många
I går så fick vi 4 extra mat gäster till vårat bord, mycket trevligt tycker jag :) Men vad gör man då för mat som ska passa så många som möjligt av matgästerna,d et var ju 10 barn ,och jag vet ju bara hur mina barn är... dom gillar olika saker alla 6 :)

Efter en titt i monica eisenmans Asiatiska bok, blev det i alla fall Nudelsallad, marinerad kyckling ,jordnötssås och en lite mildare sweatchili sås till dom mindre.... och vet ni vad, ALLA åt och en väldigt nöjd mamma plockade gärna bort disken efteråt :)

Smarrig nudelsallad

Publicerat den  i kategori Middag för många
Smarrig nudelsallad med marineradkyckling och galet god jordnötssås

12 port
1,5 kg två delad kycklingfile
2 förp med äggnudlar
1 förp med färska sockerärtor
4 st salladslökar
1 gurka
1/2 isbergssalladshuvud
1 påse med vintersalladsmix
3 morötter
1+3 lime
1 burk med hoisinsås

Sås
pressad juice från 1 lime
3 st vitlöksklyftor
2 cm av ingefära
5 msk japansk soja
1 msk mirin
5 msk rapsolja
1/2 röd chilifrukt
salt

Jordnötssås
2 dl jordnötssmör
2dl kokosmjölk
2 tsk röd currypasta
1 tsk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
salt

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg kycklingen i hoisinsåsen och låt stå och gotta till sej.
Koka nudlarna enligt nvisningarna på förpackningen.
Häll av vattnet och skölj dom i kallt vatten.
Skär sockerärtor, sallad, salladslök, gurka i strimlor.
Hyvla morötterna tunt, gärna på mandolin ,annars går det precis lika bra med en skalare.

Sätt in kycklingen i ugnen i ca 15 min.
Under tiden blandar du ihop alla ingredienser till såsen och jordnötssåsen.
Blanda nudlar med alla grönsaker och vintersalladen på ett stort fat, ringla över såsen, skär lime klyftor att garnera med.

Lägg kycklingen på ett fat, strö över lite Thaibasilka och servera jornötssås och sweatchili sås på sidan
Smaklig måltid :) Kram L

Bjuder er några bilder av sämre kvalitet :)



Bloglovin

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Följ min blogg med bloglovin
Linda Tjällberg

Hej! Jag är en 40 årig åttabarnsmamma från Norrland, som älskar att baka, och då allra mest ljuvliga små rosa bakverk. Min passion för mat och bak fick mig att söka till Sveriges Mästerkock 2011, och här i bloggen finns min resa i programmet, samt min vardag med min make och mina åtta döttrar :) Välkommen!

Follow on Bloglovin


Nu:
Idag:
I veckan:
Totalt: