Startsidan   ♡    Instagram   ♡    Facebook

HerrMiddag

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Hej på er!
I går hade jag ett super mysigt uppdrag, HerrMiddag! Det ni :). Var hemma hos värden och lagade maten på plats, hur kul som helst! Jag dukade och serverade oxå, så det blev lite små stressigt ibland, men vad gör väl det när gästerna var dom mest tacksamma i världen :).

Babbi var med och fotade men fick även hjälpa till att hålla koll på alla grytor som stod och puttrade :).
Tur att du var med, och tusen, tusen, Tack!

Menyn var följande

Smörstekta kantareller på morotsbröd och syrlig salladsbädd samt sweatchilifrästa tigerräkor

6 port
Kantareller
6 skivor härligt morots bröd
1 påse med salladsmix
1 finhackad schalottenlök
2 finrivna vitlöksklyftor (1 till svampen och 1 till räkorna)
30 tigerräkor
olivolja
smör
saft från 1/2 citron
1 msk sweatchili sås
salt och peppar

Gör så här

Sätt ugn på 225 grader. Gnid in brödskivorna med olivolja. Rosta i ugnen tills dom är gyllene.
Stek kantarellerna, schalottenlök och vitlöken i 1 rejäl klick smör. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp olja i 1 panna, tillsätt räkorna och vitlök, låt fräsa 1 ca 1 min. Tillsätt sedan sweatchili såsen och rör om.
Häll salladen i en skål och ringla över olivoljan, citronsaften och salta och peppra efter smak.

Nu är det bara att lägga upp,och lägg gärna räkorna för sej. Tanken är att man ska äta från toasten varvat med 1 räka, osv :). Då kommer smakerna verkligen fram!

Långkok med rotfruktsvariation, bondbönskräm och tranbärssky

6 port
2 kg högrev
1 vitlöksklyfta
1 dl enbär
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
10 hela svartpepparkorn

Gör så här

Mixa alla kryddor och gnid in köttet runtom. Salta inte i detta skede :). Vira sedan in köttet i plastfolie och stoppa in i 90 g varm ugn övernatten, jag hade köttet inne i 12 timmar.
När köttet är klart så delar du det i fina portionsbitar,och innan servering så lägger du ner det i en kastrull med het kalvfond så köttet blir varmt, och då får även köttet den sälta det behöver.

Rotfruktsvariation

Vitlök och örtrostade rotfrukter

6 port
6 morötter i blandade färger
1 kålrot
4 palsternackor
12 jordärtskockor
2 hackade vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
1 rejäl bunt timjan
olivolja
salt och peppar

Gör så här
Skär alla rotfrukter i önskade bitar, blanda samman med olja, örter, vitlök och kryddor. Rosta i ugn på 225 grader, tills dom är mjuka och har fått färg.

Picklade rotfrukter

1 del ättika
2 delar vatten
3 delar socker
Lagerblad
vitpepparkorn
2 morötter
2 palsternackor
4 polkabetor

Gör så här
Skär grönsakerna i fina kuber och koka dom i lättsaltat vatten, kolla noga för dom ska  inte bli riktigt genomkokta. Spola sedan i kallt vatten.
Koka upp lagen och häll den varma lagen över rotfrukterna. Ställ in i kyl i ca 1 timme.

Friterad morot

2 stora morötter
flingsalt
olja att fritera i

Gör så här
Skär tunna remsor med skalare, lägg remsorna på hushållspapper och klappa bort lite vätska.
Värm oljan till 160 grader och fritera remsorna tills dom är gyllene.
Lägg på hushållspapper igen, så att oljan får rinna av och strö över flingsalt.

Tranbärssky

1/2  finhackad morot
1 bit hackad rotselleri
1 liten hackad palsternacka
2 hackade schalottenlökar
1 riven vitlöksklyftor
1 dl torkade tranbär
4 dl röttvin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk tomatpure
1 kvist rosmarin
2 kvistar timjan
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
2 msk smör
olivolja

Gör så här
Stek grönsaker, kryddor och örter i lite olivolja. Tillsätt tomatpure, tranbär, vin, vatten och kalvfond. Låt små koka i 30 min. Sila såsen och låt reducera ned till hälften återstår. Red av såsen med smöret. Salta vid behov.

Bondbönspure

400g bondböner
25 g smör
1 msk hackad schalottenlök
o,5 dl grädde
salt och peppar

Gör så här
Plocka bönorna ur skidan och koka dom i 2 min. Spola sedan i iskallt vatten. Skala bort skalet från bönan.
Stek bönor och schalottenlöken i smöret,tillsätt grädden och låt små puttra i 10 min. Mixa sedan till en slät pure och smaka av med salt och peppar.

Vaniljpannacotta med varma hjortron och nötcrumble

Receptet på Pannacottan och crumblen finns här, gjorde exakt så men bytte rabarbern mot varma hjortron helt enkelt. Enkelt och mycket uppskattat!

Och tillslut lite bilder, kram på er!

Grattis EVAMAR!

Publicerat den  i kategori Tävlingar
Nu är det klart:)
Vinnaren i denna tävling blev EVAMAR! Stort grattis till dej! Maila mej din adress så kommer din vinst snart!

Tack alla ni andra som var med,önskar att ni alla hade vunnit :). Men snart är det dags för ny tävling men då kommer vinsten bli MEJ! Återkommer om det närmare :) Kram på er så länge!


Tävlingen avslutad:)

Publicerat den  i kategori Tävlingar
Hej på er världens goaste läsare! Hoppas att ni har det bra:) Nu är tävlingen avslutad och jag är sååå otroligt glad och tacksam för alla komentarer. TusenTack alla ni som har deltagit!

Eftersom kommentarerna är så många fler än vad jag vågat drömma om så kommer vinnaren att utses i morgon på förmiddagen, så att jag kan gå igenom alla kommentarer :) Så håll utkik i morgon!
Kram på er så länge och sov gott!



Asiatiska smaker i mammas kök

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej godingar!

Jag lagar inte så värst ofta asiatiskt så idag tyckte jag att det var dags, eller rättare sagt barnen, som är galet förtjust i vietnamesiska vårrullar :). Så blev det vårrullar till förrätt och Nudlar och kyckling i svampbuljong till varmrätt , blev sååå himla gott :).

Här kommer receptet, receptet på vårrullarna kommer från Leila :)
Kramis på er!

Vietnamesiska vårrullar

4 port

300g råa skalde tigerräkor
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
4 rispapper
1 kruka mynta
1 kruka koriander
1 huvud krispsallad
1 mild röd chili
1 mango
1/2 gurka

Gör så här:
Blanda räkorna med olivolja, salt och peppar.
Stek dom i en het torr stekpanna.
Koka upp en kastrull med vatten och blötlägg rispapperen i 15 sek, lyft upp och lägg mellan rena kökshanduka. locka bladen av myntan och koriandern. Strimla chilin och sallladen tunt.
skär mango och gurka i stavar.
Lägg ett rispapper på en ren bricka och lägg örter och räkor i mitten. Lägg på sallad,mango, gurka och chili.
Rulla till hälften och vik in kanterna, rulla sedan färdigt.
Skiva vårrullen i sneda bitar.

Dip sås
2 msk japansk soja
1/2 dl kokande vatten
1/2 röd chili
1 tum stor bit ingefära
2 vitlöksklyftor
5 msk socker
saft från 1 lime

Gör så här

Blanda soja socker och kokhett vatten. Tillsätt riven ingefära, vitlök och fin hackad chili. Tillsätt limesaft. Låt stå och dra i minst 1 timme.

 

 Nudlar och kyckling i svampbuljong.

4 port

2 grillade kycklinglår
400g nudlar
1 liter svampbuljong
1 röd paprika
1 bit zuccini
200 g färsk svamp
1 msk torkade alger
1 bit riven ingefära
1 riven kinesisk vitlök
4 msk soja
saft från 1 lime

Gör så här

Skär kycklingkött i mindre bitar. Ansa och strimla paprika, zuccini och svamp. Koka nudlar enligt anvisningar på paketet. Koka upp buljongen och tillsätt ingefära, vitlök, alger, soja och saft från 1 lime. Låt koka ihop i ca 30 min. Tillsätt sedan svamp, zuccini och paprika och koka tills dom mjuknar. Tillsätt kyckling och stäng av värmen på plattan och låt stå i 5 min.

Fördela nudlar,grönsaker och kyckling i skålar och häll den heta buljongen över.
Klart!!

 

Enbärskryddad Fransyska

Publicerat den  i kategori Vardagslyx
Hej på er i höstrusket!

Blir så himla glad när jag ser att det är så många som är med och tävlar, det var ju skoj att det gick hem med tävling,och jag lovar att det kommer nya tävlingar framöver :).

Tänkte ge er receptet på min höstinspirerade rätt som vi åt igår, och det blev Enbärskryddad Fransyska med rödvinsky och örtkryddad rotfruktspytt, och här kommer receptet.

8 port
1.5 kg fransyska
1 morot
1 bit rotselleri
1 palsternacka
1 kinesisk vitlök
2 rödalökar
2 msk koncentrerad kalvfond
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
4 lagerblad
5 enbä10 svartpepparkorn
salt och peppar från kvarn
smör att steka i

Gör så här

Börja med att sätta på ugnen på 125 g. Putsa sedan köttet och bind upp det med steksnöre.
Salta och peppra och bryn köttet runt om, lägg sedan över i ugnsfast form.
Skala och dela alla grönsaker och tillsätt alla kryddor i formen. Tillsätt vatten i stekpannan så att alla goda smaker kommer med och häll sen i formen och tillsätt sedan kalvfond. Mortla enbären och strö över köttet.
Stoppa in en termometer och låt gå i ugn tills innertemeraturen når 58 grader. Ös gärna köttet undertiden. Låt köttet vila i minst 20 min innan du skär upp det, jag öser även köttet under tiden det vilar, och det blir verkligen så mört och gott!

Rotfruktspytt
4 morötter gärna i olika färger,jag använda vanliga,gula och lila:)
2 stora palsternackor
1 stor kålrot
ca 20-25 potatisar
1 förpackning med färska salladsärtor
1 kinesisk vitlök
1 rejäl bunt med timjan
2 kvistar rosmarin
vitpeppar från kvarn och flingsalt
rapsolja

Gör så här

Sätt ugn på 225 g. Skala och skär alla rotfruker i fina små tärningar. Lägg i en långpanna. Skala och skiva vitlöken i tunna skivor och lägg dit dom och örterna. Salta och peppra rikligt, ringla sedan över olja och blanda runt ordentligt. Rosta i ugn tills pytten är gyllene.

Rödvinsky
Sila fonden från köttstekningen. Häll i en kastrull och tillsätt 5 dl rödvin. Låt stå och reducera ned i minst 1 timme. På slutet tillsätter du 2 generösa smörklickar för att reda av ssåen lite. Smaka av med ev lite salt och peppar.



Tävling: Silikonform från Lékué & cupcakes formar

Publicerat den  i kategori Tävlingar
Hej på er!
Tänkte ha en liten tävling här i bloggen, min första!

Du har chansen att vinna en silikonform från Lékué för att enkelt och smidigt kunna göra egna chocklad siffror till tårtan samt cupcakes formar.

Tävlingsregler
Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar att du är med!
Du får lämna hur många kommentarer du vill, juh mer kommentarer du lämnar desto större vinst chans :).

Tävlingen avslutas på söndag kväll kl 22.00. Vinnaren kommer kontaktas via mail (viktigt att du lämnar rätt mail adress) och publiceras på måndag här i bloggen! Lycka till!

Muffins på pallade äpplen

Publicerat den  i kategori Cupcakes
Hej på er!
Nu har jag bakat av barnens pallade äpplen :). Resultatet blev muffins med äpplen och en kanel frosting.
Super smarrigt!  Här kommer receptet för den som vill testa :).
Kramisar på er!

12 Muffins

100 g smör
2 dl mjölk
Skal av 1 citron
2 ägg
½ dl strrösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
5 goda pallade äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
1 msk kanel

Kanelfrosting
50 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
5 dl florsocker
1msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
2 msk kanel

Gör så här

Sätt ugn på 200 g
Smält smör och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Rör ner vätskan.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

Fyllning
Skala äpplen och skär i små kuber. Stek i smör, socker och kanel tills dom mjuknat lite.

Fyll muffinsformar till hälften med smet, klicka sedan det 1 tsk med äpplen, och fyll sedan på med lite till smet, grädda mitt i ugn i ca 12-15 min. Låt svalna.

Kanelfrosting
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa fluffigt med elvisp. Spritsa eller bred på muffinsarna. Garnera med lite strössel :).

Pall äpplen

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er!
Igår kom barnen hem med dessa äpplen, hrmm... tro vad dom fått dom ifrån! ;-).
Hur som helst tycker jag att barn ska palla äpplen, det har man gjort i alla världens tider.
Eftersom det regnar idag så ska jag nu hitta på att baka något av dem, återkommer senare med recept och resultat :)

Crème brulée

Publicerat den  i kategori Deserter
Här kommer receptet på Crème brulée'n som serverades på helgens kräftskiva! :)

6 portioner

2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
6 äggulor
½ dl strösocker

ca 1 dl ströcsocker eller råsocker till garnering

Gör såhär

Värm ugnen till 150 grader.
Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Dela vanlijstången på längden och skarpa ner fröna i gräddmjölken. Lägg även i vaniljstången. Koka upp i gräddmjölken och låt den sjuda på svag värme i ca 10 minuter.

Vispa äggulor och socker.
Plocka upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll långsamt ner den heta vätskan i äggseten under kraftig vispning. Sila landningen och häll upp i sex ugnsfasta portionsformar.

Ställ portionsformarna i en långpanna i ugnen och fyll försiktigt pannan med kokande vatten. Vattnet ska nå minst halvvägs upp på formarnas sidor. Grädda i ca 45 minuter eller tills krämen har stelnat.

Låt formarna stå kallt i ca 1 timme. Strö sedan ca 1 msk socker över varje form och bränn av ytan med en gasolbrännare strax före serveringen. Det går också bra att ställa formarna under grillen i ugnen i någon minut, men se upp så att sockret inte blir för bränt.


Lite nytt till köket ;)

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er igen!

Fyndade lite nya krukor och ljuslyktor idag på Ica Nära Rödsta. Jag älskar att dom har så himla mycket billigt och fint till hemmet,d et är ju inte alla Ica butiker som har det :)
Min man tycker INTE att det är så värst trevligt, för att han tycker att det allt för ofta hamnar lite "onödiga" saker i min kundvagn ;). Men det tycker inte jag........

Ljuslyktorna kostade endast en 20 rena rama fyndet tycker jag :).
Kramisar på er!

Drömmer om mat....

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej igen!

Jag älskar allt som har med matlagning att göra som ni säkert redan vet :). Jag drömmer om mat på nätterna, pratar mat om dagarna, läser allt om mat och ser allt om mat på Tv:n. Det är hela mitt liv förrutom familjen då :)och idag har jag suttit med dessa dagen lång, så nu är jag full proppad med inspiration till långt upp över öronen, så nu jäklar blir det åka av vill jag lova :). Hoppas att ni har haft en lika härlig dag som mej :).

Kram på er!


Fläskkotlett ala Thai

Publicerat den  i kategori Vardagsmat
Hej på er mina fina läsare!

Tänkte dela med mej av vad vi åt till middag nu idag. Super billiga kotletter på ICA denna vecka, så det detta stod på menyn idag, blev väldigt gott och lyckat tycker jag, så tänkte dela med mej av receptet här!

8 portioner

8 st fläskkotletter
4 rödlökar i knippe
1 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk honung
2 msk olivolja
1 msk soya
1 tum stor bit ingefära
Saft från ½ lime
Flingsalt och vitpeppar från kvarn
Smör att steka i
1 påse haricovert
½ citron
1 msk strösocker
Flingsalt och peppar från kvarn
2 msk olivolja
1 påse frysta ärtor
4 dl cremefraish
4 msk chili & garlic sauce (santa maria)

Gör så här

Sätt ugn på 150 g. Bryn kotletterna i smör.
Salta och peppra. Lägg i ugnsfast form.

Hacka chilin fint, och riv vitlöken och ingefäran. Blanda samman honung, olja, soyan och saften från ½  lime. Tillsätt chilin, vitlöken och ingefäran. Ringla över fläskkotletterna, skär rödlöken i klyftor och lägg uppe på fläskkotletterna och stoppa in i ugn i ca 15 min.

Lägg haricoverten i ugnsfast form, salta, peppra, sockra, och ringla över olivoljan och pressa över citronsaft. Blanda runt och stoppa även in dom i ugnen i ca 10 min.

Koka ärtorna i lättsaltat vatten, spola sedan snabbt i iskallt vatten.
Blanda ihop cremefraish och chilisåsen.
Servera gärna med nykokt ris!

Smarriga Ostbrödet....

Publicerat den  i kategori Bakat
Hej på er godingar!

Hoppas att ni bara har det fin fint. Själv har jag varit på underbart roligt zumba pass idag, känns hur skönt som helst just nu :).

Packat skolväskor, lagt framkläder, och fyllt i tusen papper är oxå gjort och alla grynen ligger nu i sina sängar. Så nu är det EGEN tid, mycket skönt kan jag säga :).

Tänkte dela med mej av Receptet från kräftskivans ost bröd, som var helt fantastiskt gott, olala :).
Receptet är Leilas och kommer här, och detta måste ni verkligen testa. Tro mej!

OstBröd

1 plåt/18 bitar

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 3/4 msk flingsalt
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 dl surdeg av vete
2 dl vetemjöl special
200 g Västerbottensost
200 g feta ost

Olja till plåten
Flingsalt och riven Västerbottensost att strö över

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.Tillsätt flingsalt, honung, sirap, olivolja och surdeg.
Tillsätt durumvete och vetemjöl, lite i taget och knåda degen på medelhög hastighet i maskin i ca 10 min, tills den blir smidig och elastisk.

Jäs degen i bunken under bakduk i ca 1½- 2 timmar
Dela degen i 2 delar och kavla ut till rektangulära plattor, strö överrikligt med riven ost och smulad feta. Rulla till en rulle från långsida till långsida.
Pensla en mindre långpanna (jag gjorde brödet i en som var hälften så stor som en vanlig långpanna) med olivolja. Skiva varje brödrulle i 9 delar och lägg dom i plåten med snitt ytan upp med ca 1 cm mellanrum (bullarna ska jäsa ihop)

Sätt ugn på 200 grader.
Jäs underbakduk i ca 45 min.
Pensla bröden med lite vatten, strö över flingsalt och riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min.

Skär i fina kuber och ät å må gott!

 

Härliga Måndag!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er :).  Hoppas att ni har det bra! Här är allt toppen, och jag tycker att det är väldigt skönt att skolan börjar idag, så att man kan lunka in i sina rutiner igen :). Lite tråkigt väder idag bara, men då kan man ju passa på att fixa och dona lite hemma, kanska baka lite eller nåt!

Vi håller på att göra en vägg här hemma med foton på mej, maken och alla barn, men än så länge hänger bara jag och Roggan och Alva där :). Babbi fotar oss allt efttersom och häromdagen var det Maijas tur, och här kommer bilden :).

Kram så länge så återkommer jag senare med recept från kräftskivan :).

Kräftskiva och annat gott

Publicerat den  i kategori Middag för många
Hej alla fina läsare! Hur är det med er?

Ikväll blev det kräftskiva hos familjen Tjällberg med annat gott, eller ja.. förrätt iallafall som kräftor, varmrätt med fisk och efterrätt med härliga Crème brulée! 9 vuxna och 15 barn var vi här hemma, härligt! :).

Recept kommer eftersom här i bloggen, tills vidare får ni nöja er med bilder, men visst ser det mumsigt ut! :)
Kram L

Förberedelser

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Just nu håller jag på att förbereda lite för morgondagens desert och det kommer att bli detta! :) En av mina absoluta favoriter. Förstår att det är en klassiker, hoppas att den även faller gästerna i smaken :) Recept kommer inom kort!

Per Morberg

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er!
Idag fick jag höra någoting som nästan fick öronen att trilla av. Per Morberg var tydligen här i Sollefteå förra helgen på genomresa. Mycket trevligt tycker jag! Mindre trevligt var väl att INGEN lyckades få fram ett hotell rum åt honom. Efter många om och men, fick han ringa Kramfors ( 4 mil härifrån ) för att kunna få övernatta innan han skulle resa vidare. SKANDAL tycker jag!

Men och andra sidan, hade han ju kunnat ringa till mig! För jag hade mer än gärna både fixat husrum, nattamacka och en kall öl, vilken tid på dygnet det än varit ;). Även om dom var ett helt filmteam så de var många, så har vi många sängar här hemma, hade bara tryckt ihop alla barnen i en enda säng för att fixa plats åt dom ;). Jaja, här kommer det iaf en bild på godingen och synd att han inte ringde ;)


Bild: Google

Magiska,underbara kandelabrar :)

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er!
Jag måste bara få dela med mej till er om våra fantastiska kandelabrar som anlänt hem till oss från Helsingborg, arvegods från Rogers morfar ;). Svärmor var där i veckan och tog med sej dessa juveler hem till oss ;).

Har verkligen alltid ÖNSKAT mej sådana, men har aldrig hittat några som fallit mej i smaken....Tills nu, Oh my GOOD i´m in LOVE.....Visst är dom bara SÅ vacker ;).

Kram på er finingar så hörs vi snart igen.....


BudapestBakelse med mandel och Rödavinbär

Publicerat den  i kategori Bakat
Hej på er godingar!

Hoppas att ni har det fint i blötan :). Det har faktiskt jag, mycket skoj på gång vilket betyder att det kommer bli mycket roligt att blogga om. Bra va?

Har ju varit lite dåligt med den saken nu under semesten och med alla barnen hemma hela sommarn lång ;).
Men nu är ju snart vadagen tillbaks och även tid för min blogg, har ju saknat er och bloggandet massor :).

Hade väldigt dåligt med lust att baka eller att göra något alls i helgen, men finaste Mästerkocks Åke gav mej inspiration till en alldelens egen Linda Långpannekaka, och det gjorde jag och underbar blev den, men bilderna tyvärr skit ;(, så den måste återskapas en annan dag och "HMMRR" att kanske Babbi måste fota lite och så......;))

Hursom helst så bakade jag idag, och det blev nu en BudaPest Bakelse med mandel och Rödavinbär (Receptet är Leilas) Hon ä så bara bäst!!! Har prövat precis alla hennes recept tror jag, helt underbara!!

Här kommer receptet och idag är det Babbi som håller i kameran ;)

Detta behöver du......

5 st äggvitor
1,75 dl socker
60 g mandel
0,5 dl majsstäkelse
1 dl florsocker
50 g mandelspån


1 vaniljstång
5 dl grädde
2dl rödavinbär

Gör så här:
Sätt ugn på 180 g
Vispa äggvitor till ett hårtskum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills du fått en härligt fluffig maräng.
Hacka hälften av mandeln grovt och  mal resten i mandelkvarn.

Vänd ner hackad och mald mandel i marängen tillsammans med maizena och florsocker.

Spritsa ut långa strängar tätt bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper, så att du får en rektangulär botten.
Strö över mandelspån och grädda bottnen i ugn i ca 15 min.
Låt svalna.

Vänd upp och ned på ett bakplåtspapper.
Vispa grädden fluffigt och blanda frön från vaniljstången i grädden.
Bred ut grädden över bottnen, strö över rödavinbär och rulla ihop till en tight rulle.
Lägg rullen med skarven nedåt och pudra med florsocker.

Skär i skivor till bakelser och dekorera. Mums!!



Noll inspiration...

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej på er !
Brr, vad kallt det börjar att bli ute, hoppas det är tillfälligt bara :).

Det är så mycket jag vill göra i bloggen men jag vet inte vad det är med mej riktigt, har liksom ingen inspiration alls, och det är inte likt mej alls :(.

Det kanske blir bättre när skolan börjar och vardagen är tillbaks..... Hoppas på det!

Vad skulle ni vilja ha för recept här?
Ni får gärna skriva önskemål så kommer jag säkert igång med mat och bak hysterin igen :).

Kram på er så länge!


Laxfestivalen!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Hej svejs!

I fredags så var bjudna av goda vänner på middag för att senare på kvällen gå tillsammans till parken och Sollefteås härliga laxfestival!

Vi hade verkligen en super trevlig kväll från början till slut, men kvällens höjdpunkt vara alla gånger Alcazar :).

Som tut var var även Babbi där och fotade och förevigade minnet av denna härliga färgsprakande discogrupp, som jag mer än gärna skulle vilja se fler gånger, inga bilder på mej och min kompis dock, men kanske lika tur det då vi stod nästan längst fram och trängdes med dom som var betydligt yngre än oss ;)).




Men oj!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Ser ju nu att jag missat att svara på flera av era kommentarer,vete tusan hur men jag ber så hemskt mycket om ursäkt!

Ni skriver så fantastiska saker så jag blir alldelens rörd,och ni ger mej sån inspiration till att bli bättre och bättre på att blogga:) Tusen Tack för allt fit ni skriver,Tusen kramar till er från mej:)

Den bästa burgaren ;)

Publicerat den  i kategori Vardagsmat
Hej på er !

Idag var barnen sugen på burgare, och jag var baksugen så dagens middag blev hemgjorda burgare med hembakat hamburgerbröd :).

Hur enkelt och gott som helst!
Recepten på bröden hittade jag på Burger Kitchen, tusen tack snälla du för detta fantastiska recept :)

Vi hade lite olika tillbehör, bacon, ost, rödlök, rostadlök, sallad, gurka, tomat, cornichoner och hemlagad dressing. Mums!
Och jag säger då det, det är verkligen värt att baka sina egna bröd för det blev så himla mycket lyxigare att äta :).

Här kommer recepten för er som är sugen att pröva :).

8 burgare

1 kg nötfärs
2 msk dijonsenap
2 msk kalvfond
några stänk med worchester sås
1 ägg
Flingsalt och rikligt med svartpeppar från kvarn

Blanda samman till en smidig smet och forma till platta runda biffar, stek på medel högvärme tills köttsaften är klar:) Tips! stek gärna burgarna efter du stekt bacon så blir dom extra smarriga av bacon flottet!

8 bröd

2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1/4 pkt jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
40 g smör
ca 8,5 vetemjöl special

Smält smör, tillsättt vatten och mjölk och värm till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken, tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sej.

Tillsätt ägget (vispa upp med gaffel först)
Tillsätt dom torra ingredienserna. Kör i hushålls assistent i 10 min.
Låt jäsa i ca 1 tim. Dela degen i 8 delar och forma till 8 platta bullar.
Låt jäsa igen i 1 tim. Spraya med vatten om du inte har ång funktion på ugnen, grädda i 200 grader i ca 15 min.
Ta ut bröden och spraya igen och låt sedan svalna på galler.

Bara fantasin sätter stop för alla smarriga tillbehör man kan servera till :).

Hamburgedressing

1,5 dl bostongurka
1 dl majonäs
½ dl cremefraish
2 msk tomatpure
salt
vitpeppar
1 nypa socker

Blanda samman alla ingredienser i en skål!

Ha det bra så länge! Kram L!



Linda Tjällberg

Hej! Jag är en 40 årig åttabarnsmamma från Norrland, som älskar att baka, och då allra mest ljuvliga små rosa bakverk. Min passion för mat och bak fick mig att söka till Sveriges Mästerkock 2011, och här i bloggen finns min resa i programmet, samt min vardag med min make och mina åtta döttrar :) Välkommen!

Follow on Bloglovin


Nu:
Idag:
I veckan:
Totalt: