Startsidan   ♡    Instagram   ♡    Facebook

Jag blir galen....

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Tänk att så sjuk som Lilly har hunnit varit i sitt 6 månaders liv, har inte hennes systrar varit tillsammans...
Det går verkligen bara runt för henne. Jag lider med henne och önskar jag kunde byta med henne.
Hon får så besvärligt när hon blir förkyld, så hon måste in och inhalera stup i kvarten. Tack och lov så har vi nu fått låna hem inhalatorn som ger samma effekt som den på barnmotagningen. Lite mindre stress i alla fall, sen är det inte så trevligt att tjurhålla sitt barn flera gånger om dan, men vad gör man inte? Man har som inget val då hon blir blå och syre sätter sej för dåligt på egen hand.

Nu ska det utredas om det ligger någon allergi bakom det hela, och det känns bra,så  det blir något slut på denna sjukdomskarusell.....

I vagnen sover hon bäst, när huvudet blir lite högre, hoppas du blir pigg snart älskade unge ❤



Mina bästa bullar

Publicerat den  i kategori Bakat
Idag har det bakas bullar här hemma och nu doftar hela huset så där hemtrevligt :) Det ser dock inte så hemtrevligt ut när jag varit i farten och kletat ned överallt men det får bli ett senare kapitel....
Smaken är som baken när det gäller bullar har jag märkt, men jag vill ha mina stora och härligt saftiga så här kommer det recept som jag gillar bäst.

24 bullar
5 dl lantgårds mjölk (finns på Coop bl.a.)
1 msk kardemummakärnor mortlade
50 gr jäst
1 tsk flingsalt som mortlas med kardemummakärnorna
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
150 gr rumsvarmt smör i tärningar
13-15 dl vetemjöl special (spara nån dl till utkavlingen)
 
Fyllning
200 gr rumsvarmt smör
11/2 dl rörsocker
1-2 tsk vaniljpulver
 
Gör så här
Värm mjölk och kardemummakärnorna lite grann bara, jag värmer inte till 37 g utan mer rumsvarmt bara och låter degen jäsa lite längre istället.
Smula jästen i degskålen och häll över mjölken ,rör lite så jästen löser sej ordentligt .

Tillsätt socker, smör, ägg och blanda runt. Starta maskinen och tillsätt lite mjöl åt gången tills degen börjar släppa från kanten. Låt maskinen gå på medelfart i 10 min. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk och låt jäsa i 1 1/2 timme.

Kavla ut degen till en stor rektangulär platta ca 1/2 cm tjock. Blanda samman ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager över degen.
Vik sedan långsida mot långsida och skär i 2 cm breda remsor. Tvinna kanterna åt varsinna håll och snurra sedan runt 2 fingrar och se till att vika in skarven under bullen.

Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 1timme.
Sätt ugn på 200 grader varmluft och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 min, pensla direkt med sockerlag när dom kommer ut ur ugnen och strö sedan över pärlsocker.

Sockerlag
Koka upp 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten.



 


 

Smarriga kycklingrullader

Publicerat den  i kategori Middagstips
Hej på er!
Tänkte dela med mej av otroligt lyckade kycklingrullader som vi åt i går, riktigt gott.

Du behöver
Kyckling filé 
Lufttorkad skinka
Någon god krämig ost
Färsk basilika
Olja att steka i
Salt och peppar
 
Vitt vin1 dl
Färska championer 
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 dl färdig tomatsås
2 msk kycklingfond
Resten av den färska basilikan 
Färsk pasta
Ruccola

Gör så här
Banka ut kycklingen och salta och peppra. Lägg på skinka, ost och basilika och rulla ihop till en tight rulle, fäst med tandpetare.





Bryn runt om i het panna, tillsätt sedan vin, fond, tomatsås, vitlök, schalottenlökar och svamp och låt puttra på låg värme i ca 10 min. Koka under tiden den färska pastan!





Alla knep är tillåtna...

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Här vägrar magsjukan ge sej. Precis när det lugnat sej så länge att man tror det är över så är set dags igen.  Fast det är bättre, mycket bättre faktiskt.

Elly vägrar att dricka och det är ju inge vidare. Det gör mej orolig att blöjan var krut torr i morse och alla försök till att få i ungen vätska misslyckats, Inte ens en drink buffé liknande finlandsfärjans (dock utan alkohol) lockade damen till en liten sipp, desperat mamma som börjar få panik då jag vet att blir det sjukhuset så kommer det bli Sundsvall då det är helg.... Då kommer Maija och Alva på att vi dukar upp ett kafferep med vatten i lilla kannan, och JAAA det funkade, nu vill Elly bjuda på kaffe hela tiden. Tack gode gud❤





Ljuset i tunneln...

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Som rubriken låter så verkar det äntligen som att det lugnat ned sej med kräk och skit här hemma....
Elly och Lilly har hållit på konstant sedan söndag så dom har varit helt utslagen stackarna .Det lugnade dock ned sej i natt och båda verkar få behålla en mini slurk med välling :) Peppar,peppar......

Tänk hur olika dagarna kan se ut som småbarns förälder, ena dagen piffad,förväntansfull och glad till att gå och lukta allt utom glass och kaka för att man ej hunnit duscha, och ett jävla piss humör pga sömnbrist :) Men vad gör väl det om tusen år?.....Kram på er!

 

Tror Lilly håller på att äta tillbaka det hon tappat, hon äter TYP hela tiden, men skönt att aptiten är tillbaka.



Djävulens påfund!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Oj vad jag skulle vilja berätta massor för er ;) Det har hänt så mycket roligt dom sista veckorna, men är nu i ett lite " känsligt " läge så mina läppar måste vara förseglade ett tag till, gillart inte men bara att gilla läget är jag rädd :)

Vi har varit till Stockholm igen jag och Roggan, och det är ju alltid trevligt, känns väldigt tomt och ovant bara, utan alla barn. Så mycket " egen tid" som vi har haft dom sista veckorna har vi inte haft på 20 år, och med facit i hand är jag inte i behov av det heller, trivs absolut bäst hemma i kaoset med alla ungar runt benen.

I går kändes det dock lite extra jobbigt att lämna mamma och barnen då dom 2 yngsta har magsjukan från helvetet :( När sista gästerna lämnade oss efter Ellys 2 års firande i Söndags så kom första kaskad spyan och kort därefter satt Lilly igång :( Dom håller på båda 2 fortfarande dom stackars små liven. Jag lider så med dom.
Nu ligger vi däckade i soffan och försöker vila lite, och peppar, peppar så verkar det lite lugnare för båda nu.


Mammas ❤ Helt utslagen....

Mera härliga kalasbilder

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
 Bilder säger mer än ord:)Elly har haft en toppen dag och har nu slocknat i soffan,hon tackar för alla grattis hälsningar❤

❤ELLY 2 ÅR❤

Publicerat den  i kategori Bakat, En 8-barns mammas vardag


Idag är det kalas dagen lång för idag fyller världens bästa 2 åring år :) Grattis världens finaste, snällaste, duktigaste och underbaraste Elly ❤



Tårtbotten

Publicerat den  i kategori Bakat
Jag håller på att baka för fullt här hemma, dels till Ellys kommande födelsedag och dels till lite annat skoj.
Kände mej lite less på tårtbottnarna som jag alltid gör så jag googlade runt lite och hittade ett recept hos Bakverk och fikastunder som var toppen, så jag tänkte att det kanske ni också ville pröva :) Det blir en jätte saftig och hög botten som är lätt att dela i 3.
 
4 rumsvarma ägg
2 dl socker 
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och socker riktigt tjockt och pösigt (i min köksmaskin tog det 8 min)
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål, vänd sedan ned det försiktigt i äggsmeten, gör det i omgångar för att minska risken för klumpar, jag siktar alltid ned mjölet.

Smöra en springform på 24 cm, häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen 175 g i ca 30-35 min. Känn med sticka den ska vara torr.



 
 

Sveriges Mästerkock!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag, Sveriges Mästerkock
Godmorgon! Åh känner mej så pigg och taggad till dagens bakprojekt.Tack och Lov!
I går var det en riktig pissdag vad gäller bakning, jag hade en sån tydlig bild i skallen hur min rödbetsbakelse skulle se ut men det gick bara inte att få till, Suck! Smaken var hur god som helst men utseendet såg ut som ....ja jag vet inte vad 😃

På kvällen blev det Macaroon bak i stället och dom små godingarna svek mej inte, utan vart alldeles perfekta.
Kl åtta satt jag givet bänkad framför tvn för att heja på Amir i Sveriges Mästerkocks finalen, så spännande upplägg i år och Amir var verkligen överlägsen :) Så värdig vinnare tycker jag 😃

2011 var jag själv med som en av deltagarna och det är med ett stort leende på läpparna jag tänker tillbaka. Vilken grej alltså och vilka dörrar det öppnar. Tänk att idag jobbar jag med det jag älskar på heltid. Inte illa pinkat!Ångrar inte en sekund att jag en tidig morgon i Oktober for på Audition i Umeå, med nerverna utanpå kroppen, det gick ju vägen ;)



Misslyckande!

Publicerat den  i kategori Bakat
Bilderna som utlovades tidigare idag kommer ni att få vänta på då dagens bakning gick käpprätt åt helvete och gick inte alls som jag tänkt mig :( Hoppas att få visa er några smarriga fina härliga bilder snart istället :)

Världens godaste rödbetskaka

Publicerat den  i kategori Bakat
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 krm äkta vaniljpulver
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
½ tsk malen ingefära
½ tsk flingsalt som mortlas med kardemumma kärnorna
1½ dl solrosolja
4 dl rårivna polkabetor

Lime frosting
60 g mjukt smör
4-5 dl florsocker
1 krm äkta vaniljpulver
skal av en lime och saft av en halv
100 g philadelphia ost

Gör såhär
Sätt ugn på 150 grader varmluft. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ned dem i äggsmeten. Tillsätt solrosolja och rårivna polkabetor.

Fyll smeten i en springform (24 cm i diameter), som du klätt med bakplåtspapper i botten och smörjt kanterna med smör.

Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter. Prova med en sticka, den ska nästan vara torr. Låt kakan svalna!
Vispa alla ingredienser till en fluffig frosting och bred över den avsvalnade kakan.

Som ni ser är kakan på bilden utan toppingen, men ni när gör detta recept breder ni bara på den som vanligt. Jag har andra planer för min kaka som ni får se senare ikväll :).

 
 
 

Bakning pågår!

Publicerat den  i kategori En 8-barns mammas vardag
Babbi är här och ska fota bakverk, hon hade med sig en fin present till mig som hon gjort själv, hon är så himla duktig, vart verkligen glad och kommer passa precis till mina färgglada slickepottar! :)
 
 
Linda Tjällberg

Hej! Jag är en 40 årig åttabarnsmamma från Norrland, som älskar att baka, och då allra mest ljuvliga små rosa bakverk. Min passion för mat och bak fick mig att söka till Sveriges Mästerkock 2011, och här i bloggen finns min resa i programmet, samt min vardag med min make och mina åtta döttrar :) Välkommen!

Follow on Bloglovin


Nu:
Idag:
I veckan:
Totalt: