Hjortinnerfile
Hjortinnerfile med rödbets & chevre gratäng, rödvinssky med touch of lakrits,
syrade smålökar och glaserade morötter
4 port
640 g hjortinnerfile
1 kvist med färskt timjan
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
salt och peppar från kvarn
Rödbets & chevregratäng
800g mjölig potatis
4 rödbetor
200g chevreost
1 gul lök
3 dl grädde
salt och peppar från kvarn
4 lila morötter
16 st små steklökar
Rödvinsky med touch of lakrits
4 schalottenlökar
1 morot
1 bit rotselleri
2 klyftor vitlök
5 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 bunt persiljestjälkar
1 kvist färsk timjan
8 vitpepparkorn
2 dl vatten
2 tsk lakritssirap
peppar från kvarn
Gör såhär
Lägg köttet i marinad. (oljan timjan vitlök salt och peppar) Låt dra i minst 1 timme.
Bryn köttet runtom tills det får färg, stoppa det sedan i ugnen på 150 grader tills termometern visar 161 grader.
Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter.
Skala potatis och rödbetor. Hyvla tunt på mandolin. Finstrimla löken. Skär osten i tunna skivor. Lägg allt omlott i en ungsfast form, salta och peppra, häll över grädden och gratinera i ungen på 225 grader, tills gratängen är gyllende.
Rödvinssky:
Stek charlotten, morot, selleri, vitlök utan att det får färg, tillsätt därefter rödvin, vatten och kalvfond. Smaka av med salt, peppar och lakritssirap.
När såsen har puttrat ihop i ca 30 minuter så sila såsen och därefter i dina skalade små lökar och låt dem gå med tills dem har mjuknat.
Koka morötterna lätt så de fortfarande har tuggmotstånd. Ta upp dem och spola dem i kallvatten. Lägg sedan 25 gram smör och 2 tsk strösocker i en stekpanna, vänta tills sockret har karameliserats (så det börjar bli brunt), lägg därefter i morötterna och skaka runt tills de blir riktigt glaserade. Klart!
Jag tror jag just har hittat bloggen för resten av mitt liv!! Sluta aldrig skriv! Gillar din blogg riktigt mycket!
Duuu... för en amatörkock som mej, kan inte du skriva ut måtten som tex. 200g mjöl, HUR många dl är det? nu har jag inte kollat om du skrivit det men då jag läser matlagningsbloggar och vill få middagstips så står det ofta i hur många gram och inte i hur många dl... jag må kanske vara den enda i Svea rikes land men jag har ingen köksvåg :-( kram på dej!
Hej Tessa! Ska absolut försöka skriva om till mått i stället för vikt:)Kram L
Låter vekligen som en härlig rätt!
En liten fråga bara; hur lång tid ungefär kan man förvänta sig att steken behöver ligga i ugnen tills termometern visar 161 g (kan vara bra att vet för tidsplanering)?
/MVH Fia
Hej Fia!! Eftersom hjortinnerfileerna inte är speciellt stora så går dom fort i ugnen;jag tror jag hade den inne i ca 15 min...Kram L