Startsidan   ♡    Instagram   ♡    Facebook

Hjortinnerfile

Publicerat den  i kategori Kött

Hjortinnerfile med rödbets & chevre gratäng, rödvinssky med touch of lakrits,
syrade smålökar och glaserade morötter


4 port

640 g hjortinnerfile
1 kvist med färskt timjan
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
salt och peppar från kvarn


Rödbets & chevregratäng

800g mjölig potatis
4 rödbetor
200g chevreost
1 gul lök
3 dl grädde
salt och peppar från kvarn

4 lila morötter


16 st små steklökar

Rödvinsky med touch of lakrits
4 schalottenlökar
1 morot
1 bit rotselleri
2 klyftor vitlök
5 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 bunt persiljestjälkar
1 kvist färsk timjan
8 vitpepparkorn
2 dl vatten
2 tsk lakritssirap
peppar från kvarn

Gör såhär

Lägg köttet i marinad. (oljan timjan vitlök salt och peppar) Låt dra i minst 1 timme.
Bryn köttet runtom tills det får färg, stoppa det sedan i ugnen på 150 grader tills termometern visar 161 grader.
Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter.

Skala potatis och rödbetor. Hyvla tunt på mandolin. Finstrimla löken. Skär osten i tunna skivor. Lägg allt omlott i en ungsfast form, salta och peppra, häll över grädden och gratinera i ungen på 225 grader, tills gratängen är gyllende.

Rödvinssky:
Stek charlotten, morot, selleri, vitlök utan att det får färg, tillsätt därefter rödvin, vatten och kalvfond. Smaka av med salt, peppar och lakritssirap.

När såsen har puttrat ihop i ca 30 minuter så sila såsen och därefter i dina skalade små lökar och låt dem gå med tills dem har mjuknat.

Koka morötterna lätt så de fortfarande har tuggmotstånd. Ta upp dem och spola dem i kallvatten. Lägg sedan 25 gram smör och 2 tsk strösocker i en stekpanna, vänta tills sockret har karameliserats (så det börjar bli brunt), lägg därefter i morötterna och skaka runt tills de blir riktigt glaserade. Klart!





Vicky
Publicerat den 2011-01-29 klockan 22:18:53 Blogg/hemsida http://softiz.blogg.se/

Jag tror jag just har hittat bloggen för resten av mitt liv!! Sluta aldrig skriv! Gillar din blogg riktigt mycket!

Tessa
Publicerat den 2011-01-30 klockan 03:11:14

Duuu... för en amatörkock som mej, kan inte du skriva ut måtten som tex. 200g mjöl, HUR många dl är det? nu har jag inte kollat om du skrivit det men då jag läser matlagningsbloggar och vill få middagstips så står det ofta i hur många gram och inte i hur många dl... jag må kanske vara den enda i Svea rikes land men jag har ingen köksvåg :-( kram på dej!

Anonym
Publicerat den 2011-01-30 klockan 10:43:02

Hej Tessa! Ska absolut försöka skriva om till mått i stället för vikt:)Kram L

Fia
Publicerat den 2011-01-30 klockan 20:43:19

Låter vekligen som en härlig rätt!

En liten fråga bara; hur lång tid ungefär kan man förvänta sig att steken behöver ligga i ugnen tills termometern visar 161 g (kan vara bra att vet för tidsplanering)?



/MVH Fia

Linda
Publicerat den 2011-02-01 klockan 09:06:48 Blogg/hemsida http://mammaskitchen.blogg.se/

Hej Fia!! Eftersom hjortinnerfileerna inte är speciellt stora så går dom fort i ugnen;jag tror jag hade den inne i ca 15 min...Kram L




Ditt namn*
Kom ihåg mig?

Din mail (publiceras ej)


Hemsida lr blogg


Din kommentar

Linda Tjällberg

Hej! Jag är en 40 årig åttabarnsmamma från Norrland, som älskar att baka, och då allra mest ljuvliga små rosa bakverk. Min passion för mat och bak fick mig att söka till Sveriges Mästerkock 2011, och här i bloggen finns min resa i programmet, samt min vardag med min make och mina åtta döttrar :) Välkommen!

Follow on Bloglovin


Nu:
Idag:
I veckan:
Totalt: