Startsidan   ♡    Instagram   ♡    Facebook

HerrMiddag

Publicerat den  i kategori Uppdrag
Hej på er!
I går hade jag ett super mysigt uppdrag, HerrMiddag! Det ni :). Var hemma hos värden och lagade maten på plats, hur kul som helst! Jag dukade och serverade oxå, så det blev lite små stressigt ibland, men vad gör väl det när gästerna var dom mest tacksamma i världen :).

Babbi var med och fotade men fick även hjälpa till att hålla koll på alla grytor som stod och puttrade :).
Tur att du var med, och tusen, tusen, Tack!

Menyn var följande

Smörstekta kantareller på morotsbröd och syrlig salladsbädd samt sweatchilifrästa tigerräkor

6 port
Kantareller
6 skivor härligt morots bröd
1 påse med salladsmix
1 finhackad schalottenlök
2 finrivna vitlöksklyftor (1 till svampen och 1 till räkorna)
30 tigerräkor
olivolja
smör
saft från 1/2 citron
1 msk sweatchili sås
salt och peppar

Gör så här

Sätt ugn på 225 grader. Gnid in brödskivorna med olivolja. Rosta i ugnen tills dom är gyllene.
Stek kantarellerna, schalottenlök och vitlöken i 1 rejäl klick smör. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp olja i 1 panna, tillsätt räkorna och vitlök, låt fräsa 1 ca 1 min. Tillsätt sedan sweatchili såsen och rör om.
Häll salladen i en skål och ringla över olivoljan, citronsaften och salta och peppra efter smak.

Nu är det bara att lägga upp,och lägg gärna räkorna för sej. Tanken är att man ska äta från toasten varvat med 1 räka, osv :). Då kommer smakerna verkligen fram!

Långkok med rotfruktsvariation, bondbönskräm och tranbärssky

6 port
2 kg högrev
1 vitlöksklyfta
1 dl enbär
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
10 hela svartpepparkorn

Gör så här

Mixa alla kryddor och gnid in köttet runtom. Salta inte i detta skede :). Vira sedan in köttet i plastfolie och stoppa in i 90 g varm ugn övernatten, jag hade köttet inne i 12 timmar.
När köttet är klart så delar du det i fina portionsbitar,och innan servering så lägger du ner det i en kastrull med het kalvfond så köttet blir varmt, och då får även köttet den sälta det behöver.

Rotfruktsvariation

Vitlök och örtrostade rotfrukter

6 port
6 morötter i blandade färger
1 kålrot
4 palsternackor
12 jordärtskockor
2 hackade vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
1 rejäl bunt timjan
olivolja
salt och peppar

Gör så här
Skär alla rotfrukter i önskade bitar, blanda samman med olja, örter, vitlök och kryddor. Rosta i ugn på 225 grader, tills dom är mjuka och har fått färg.

Picklade rotfrukter

1 del ättika
2 delar vatten
3 delar socker
Lagerblad
vitpepparkorn
2 morötter
2 palsternackor
4 polkabetor

Gör så här
Skär grönsakerna i fina kuber och koka dom i lättsaltat vatten, kolla noga för dom ska  inte bli riktigt genomkokta. Spola sedan i kallt vatten.
Koka upp lagen och häll den varma lagen över rotfrukterna. Ställ in i kyl i ca 1 timme.

Friterad morot

2 stora morötter
flingsalt
olja att fritera i

Gör så här
Skär tunna remsor med skalare, lägg remsorna på hushållspapper och klappa bort lite vätska.
Värm oljan till 160 grader och fritera remsorna tills dom är gyllene.
Lägg på hushållspapper igen, så att oljan får rinna av och strö över flingsalt.

Tranbärssky

1/2  finhackad morot
1 bit hackad rotselleri
1 liten hackad palsternacka
2 hackade schalottenlökar
1 riven vitlöksklyftor
1 dl torkade tranbär
4 dl röttvin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk tomatpure
1 kvist rosmarin
2 kvistar timjan
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
2 msk smör
olivolja

Gör så här
Stek grönsaker, kryddor och örter i lite olivolja. Tillsätt tomatpure, tranbär, vin, vatten och kalvfond. Låt små koka i 30 min. Sila såsen och låt reducera ned till hälften återstår. Red av såsen med smöret. Salta vid behov.

Bondbönspure

400g bondböner
25 g smör
1 msk hackad schalottenlök
o,5 dl grädde
salt och peppar

Gör så här
Plocka bönorna ur skidan och koka dom i 2 min. Spola sedan i iskallt vatten. Skala bort skalet från bönan.
Stek bönor och schalottenlöken i smöret,tillsätt grädden och låt små puttra i 10 min. Mixa sedan till en slät pure och smaka av med salt och peppar.

Vaniljpannacotta med varma hjortron och nötcrumble

Receptet på Pannacottan och crumblen finns här, gjorde exakt så men bytte rabarbern mot varma hjortron helt enkelt. Enkelt och mycket uppskattat!

Och tillslut lite bilder, kram på er!

Babbi - Bloggdesigner ♥ Fotograf
Publicerat den 2011-08-31 klockan 10:03:29 Blogg/hemsida http://babbi.se

<3

emelie
Publicerat den 2011-08-31 klockan 11:37:12 Blogg/hemsida http://emsiiiis.blogg.se/

dom där kantarellerna på morotsbröd låter syndigt gott. AHM! :D

PernillaElmquist
Publicerat den 2011-08-31 klockan 12:22:27 Blogg/hemsida http://www.pernillaelmquist.se

Hej du!

Riktigt finfint ser det ut. Kul med nöjda herrar. Eller hur:)

kram

Pernilla

Linda
Publicerat den 2011-08-31 klockan 12:28:33 Blogg/hemsida http://mammaskitchen.blogg.se/

Hej Pernilla!Ja det blev lyckat,lång kok är en ny favorit här hemma:)Hoppas att du har det bra,och gud vad du var duktig när du fick din hemligalåda utmaning:)Kul att du har så mycket för dej nu:) Kramisar till dej

Anna
Publicerat den 2011-08-31 klockan 13:12:50 Blogg/hemsida http://iannasliv.blogspot.com

Å gud va gott det ser ut. JAG VILL HA ALLT! :-) Det låter jättegott också och det är så fint!!! Kram Anna

Åke Lithen
Publicerat den 2011-09-01 klockan 13:04:21 Blogg/hemsida http://blogg.soppamannen.se

Som alltid! Vilka fantastiska bilder, vilka läckra motiv (även maten) och vilken härlig upplevelse för dig att jobba i detta fina kök

;)

En av herrarna...
Publicerat den 2011-09-01 klockan 21:33:10

Kan bekräfta att maten var fantastiskt god och vilka fina bilder! //Christer

*Mette*
Publicerat den 2011-09-02 klockan 15:13:13 Blogg/hemsida http://mettesfoto.blogg.se/

Jösses vilken aptitretare din blogg är :-). Fin och fräsch är dne också, jag blir lika glad varje gång jag tittar in!




Ditt namn*
Kom ihåg mig?

Din mail (publiceras ej)


Hemsida lr blogg


Din kommentar

Linda Tjällberg

Hej! Jag är en 40 årig åttabarnsmamma från Norrland, som älskar att baka, och då allra mest ljuvliga små rosa bakverk. Min passion för mat och bak fick mig att söka till Sveriges Mästerkock 2011, och här i bloggen finns min resa i programmet, samt min vardag med min make och mina åtta döttrar :) Välkommen!

Follow on Bloglovin


Nu:
Idag:
I veckan:
Totalt: