Startsidan   ♡    Instagram   ♡    Facebook

Gott Nytt År!

Publicerat den  i kategori Högtider
Gott Nytt År på er och hoppas att ni alla hade en riktigt mysig och trevlig kväll.Vi hade en super mysig och lugn kväll här hemma,med Tessan och dotter på besök.Trevligt!

Dom 2 minsta här hemma var riktigt hostiga så det var skönt med hemma mys.Men åt gott och skålade och sköt raketer gjorde vi ju givetvis ändå,så här kommer det lite recept på vad vi stoppade i oss.Ha en fortsatt trevlig dag och kram till er alla!

Vitlöks Gratinerad Hummer med citron i Hummerjuice
8 pers

4 kokta hummrar
80 g smör
2 msk hackad dill
3 vitlöksklyftor
skal från 1 citron
1 msk citronsaft
1 tsk chiliflakes
2-3 msk ströbröd

Hummerjuice
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1/2 dl hummerfond
2,5 dl vatten
1/2 citron,rivet skal och saft
1 tsk champagnevinäger
1 msk sirap
1 msk muscovadosocker ljust
Smör att reda av med och ev lite maizena om det behövs

Machesallad med citronette
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
salt och peppar från kvarn
100g Machesallad

Gör så här:
Hummerjuicen:Hacka schalotten och vitlök och fräs i smör i en kastrull.Häll på fonden och vatten,låt koka ihop till ca 2 dl återstår.Tillsätt nu citronskal,saft,vinäger sirap och sockret.
Sila skyn och vispa i smöret.Red ev av med lite Maizena för tjockare koncistens.Mixa skyn med mixerstav innan servering.

Hummern:
Sätt ugn på 225 g.Blanda ihop alla ingredienser till smöret utom ströbrödet.
Dela Hummrarna på längden och ta bort strängen.Knäck klorna och lägg på en plåt och fördela sedan smöret över hummrarna.Tillaga mitt i ugn i ca 15 min.

Sallad:
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och blanda med salladen.



Närproducerad Ryggbiff med Rödvinsky,Chili Bearnaise och Potatisklyftor

8 port
1,6 kg ryggbiff(denna var av super kvalitet och kom från lundgrenslantbruk.se)
4 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor hackade
Flingsalt och svartpeppar från kvarn
smör

Rödvinsky
1 morot
1 palsternacka
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
resten av rosmarin krukan
3 msk tomatpure
4 skivor rökt sidfläsk
10 vitpeppar korn
3 lagerblad
6 dl rödvin
4 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
smör att reda av med
smaka av med salt och peppar och lite muscovadosocker

Chili Bean:
3 finhackade schalottenlökar
3 hackade vitlöksklyftor
1 finhackad chilifrukt
3 dragonstjälkar
3 persiljestjälkar
1 dl dragonvinäger
2 dl vatten
5 äggulor
500 g skirat smör
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
Flingsalt
caynnepeppar

Ugnsrostade tomater:
beräkna 7 tomater per pers
olivolja
2 hackade vitlöksklyftor
rivet skal från 1 citron
2 tsk råsocker
salt och peppar

Gör så här:
Salta och peppra köttet runt om och bryn i lite smör.Lägg över i ugnsfast form och gugga in den hackade vitlöken och rosmarinen.Stoppa in en termometer och stoppa in i 90 grader varm ugn tills köttets innertempratur är 57 grader.Det tar lite tid men är väl värt det.Låt köttet vila i minst 20 min innan du skär upp det.

Rödvinskyn:
Hacka och fräs alla grönsaker och fläsket i lite smör.Tillsätt pepparkorn,lagerblad,rosmarin och tomatpure.Låt fräsa lite till.Häll i vin,vatten och fond och lått små puttra i ca 30 min.Sila sedan av och forsätt puttra i minst 1timme till.Red av med lite smör och smaka av med salt,peppar och sockret.

Chilibean:
Fräs schalotten,vitlök och cilin i en liten kastrull.Tillsätt dragon och persilje stjälkar och vitpepparkornen.Häll i vinäger och vatten och låt reducera till lite mindre än hälften återstår.
Sila av i en skål.Vispa i äggulorna och sätt sedan skålen över vatten bad och vispa kraftigt tills det tjocknar.

Ta bort från värmen och tillsätt det skirade smöret i en tunn stråle under ständig vispning.(Se till att smör och äggvispet har samma temp så skär sej inte såsen så lätt)

Tillsätt dom hackade örterna och smaka av med salt och cayenne peppar.

Tomaterna:
Lägg tomaterna i en ugnsfast form och blanda vitlök,citronskal,socker,salt och peppar med olivoljan och ringla över.Skjuts in i 225 grader varm ugn i ca en kvart.

Servera gärna med hemmagjord pommes.Lycka Till!




Receptet på Desserten kommer om en stund:)Kram så länge!










Ditt namn*
Kom ihåg mig?

Din mail (publiceras ej)


Hemsida lr blogg


Din kommentar

Linda Tjällberg

Hej! Jag är en 40 årig åttabarnsmamma från Norrland, som älskar att baka, och då allra mest ljuvliga små rosa bakverk. Min passion för mat och bak fick mig att söka till Sveriges Mästerkock 2011, och här i bloggen finns min resa i programmet, samt min vardag med min make och mina åtta döttrar :) Välkommen!

Follow on Bloglovin


Nu:
Idag:
I veckan:
Totalt: